Met de hulp van doctoraalstudenten zette voedselzekerheidsexpert Evan Fraser van de University of Guelph het project Feeding Nine Billion op. Het wordt geïntroduceerd door een video-animatie die een aantal mogelijke manieren presenteert om onze toekomstige voedselvoorziening zeker te stellen. 'One size fits all' is een gedachte die Fraser en zijn studenten en collega's vooral hebben vermeden. In 12 minuten weten ze een compleet beeld neer te zetten.



Fraser en zijn collega's nodigen hun kijkers en lezers uit om op Feeding Nine Billion de 4 terreinen waarop mogelijke deeloplossingen te vinden zijn - wetenschap & technologie, lokale voedselsystemen, regulering, distributie - nader te bekijken. Werkelijke oplossingen zullen, afhankelijk van de context, altijd bestaan uit elementen van deze terreinen.

Samen met Andrew Rimas schreef Fraser een artikel voor het decembernummer The Walrus Magazine. Hier is het al (deels) te lezen.

Zou zo'n filmpje nou ook in Nederland kunnen helpen om over de strijden tussen de biologen en voorstanders van extensieve landbouw enerzijds en de Aalt Dijkhuizens en Louise Fresco's anderzijds heen groeien?

Voor Fraser is er overigens geen twijfel: ook al kunnen steden zichzelf niet lokaal voeden, ze doen er wijs aan wel zoveel mogelijk aan zgn. Community Supported Agriculture te doen. Dat is gewoon een goede basisverzekering om altijd nog iets te eten te hebben als het even misgaat in de wereld. Het houdt bovendien overal de landbouw in de benen. De Nederlandse staat er zo slecht voor, dat het niet ondenkbaar is dat er flinke delen van zullen verdwijnen omdat ze naar de normen van de wereldmarkt niet
goedkoop genoeg kunnen produceren.

Fotocredits: The Walrus Magazine
Dit artikel afdrukken