Maar weinig kinderen eten zoveel fruit, groente en vis dat zij voldoen aan de aanbevolen hoeveelheden. Nog geen 40% van de kinderen tussen de 1 en 12 jaar at in de periode 2014-2016 voldoende fruit, ruim 40% at voldoende groente, iets meer dan de helft at voldoende vis. Dat blijkt uit de Leefstijlmonitor van het CBS in samenwerking met RIVM en het Voedingscentrum.
Bij de jongste kinderen is het percentage dat de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente en fruit consumeert een stuk hoger dan bij oudere kinderen. Zo eet bijna 50% van de kinderen tot vier jaar voldoende fruit, waar dat bij negen- tot twaalfjarigen maar 20% is. Dezelfde trend is te zien als het gaat om het eten van groente en vis, al zijn de verschillen daar kleiner.

De allerkleinsten eten in verhouding nog het meeste groente en fruit, van hen voldoet de helft aan de richtlijn. Hoe ouder kinderen worden, hoe minder ze aan de richtlijn voldoen, legt het CBS uit in een filmpje. Kinderen van hoogopgeleide ouders eten gezonder dan kinderen van lageropgeleide ouders.
VC - CBS: jonge kinderen eten vaker voldoende fruit en groente dan oudere | Voedingscentrum
  • Deel
Druk af