Groothedde ontving een verklaring waarin Calvé uitlegt waarom het bedrijf light pindakaas maakt: Pindakaas bevat van nature een aantal belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, plantaardige (voornamelijk goede, onverzadigde) vetten en vitamine E. Voor de Calvé Pindakaas variant met 25% minder vet hebben we zowel de verzadigde als ook de onverzadigde vetten verlaagd. Er is namelijk een grote groep Nederlanders die let op de inname van vet. Om een verlaging van het vetgehalte te krijgen is een deel van het plantaardig vet vervangen door koolhydraten (glucosestroop). Deze koolhydraten zijn onterecht volledig als suikers op het etiket gekomen. De juiste vermelding moet zijn: 30 g koolhydraten, waarvan 4,3 g suikers.
Suikers'
Er is dus geen suiker bij gedaan, maar er zijn wat meer koolhydraten in gestopt. Dat is vaktaal voor een groep zogenaamde macronutriënten die je eigenlijk ook wel 'suikers' mag noemen, maar die wat anders zijn dan het witte spul in je suikerpot. Aanvankelijk had Calvé ze dan ook 'suikers' genoemd op het etiket. Door de verwarring die het bij Groothedde opleverde, paste Calvé etiket aan en werden de suikers voortaan als koolhydraten op het etiket gedeclareerd.
Gisteren werd bekend dat Plus, Deen, Coop, Emté, Hoogvliet, Dirk en Dekamarkt de 'gesuikerde' (met '451% extra suikers') pindakaas uit het assortiment nemen. De klant krijgt weer volvette.
Dat is resultaat van de nominatie van die pindakaas voor het Gouden Windei van foodwatch. Die lijdt aan hetzelfde euvel. Het vet is eruit gehaald en er zijn 'suikers' voor teruggestopt.
Gezond verstand
Niemand vraagt zich af hoe die suikers in de pindakaas kwamen. Hoe haal je het in je bolle hoofd als levensmiddelenproducent, zegt immers je gezonde burgerverstand?
Er zijn drie mogelijke antwoorden. Dat doen ze:
- om meer mensen diabeet te maken en de omzet voor farmaceuten te verhogen
- omdat de voedingswetenschap dat destijds voorschreef
- om van de suikerbieten af te komen
Wat is het volgens jullie?
Fotocredits: Foodwatch
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wendelein, z.s.m. een bijscholingscursus aanbevelen! Trouwens de geringe betekenis van consultatiebureau artsen voor ouders die zelf ook een beetje weten hoe de natuur en het leven in elkaar zit was mij en ook mijn vrouw al langer bekend.
Dat artsen niets van voeding weten is mij bekend, dit was een jonge vrouw die dit advies als het tegenzit nog heel lang gaat geven.
Wouter, er is wel een voorwaarde n.l. behoud van smaak en consistentie/ smeuïgheid. Vetten bevatten veel smaakcomponenten, haal je ze weg dan moet je compenseren; dat kan ook met kunstmatige smaakstoffen. Daarnaast zal de industrie altijd op zoek zijn naar kostenbesparing dus als water toevoegen toegestaan is en kostenbesparend is dan ligt dat voor de hand.
Omdat het de medische wetenschap des tijds voorgeschreven werd.
Lastige vraag Engelbert. Macro nutriënt samenstelling (kh,eiwit,vet,vezels,alcohol) van een maaltijd heeft inderdaad veel effect op het verzadigdheids gevoel. Per macronutrient is het nogal afhankelijk van de vorm hoe snel deze wordt opgenomen. Als iemand aangeeft niet verzadigd te raken van light pindakaas, kan geadviseerd worden om meer vezels en eiwit te eten. Vezels en Eiwitten geven namelijk een vol gevoel en houden het maag darmstelsel lang bezig. Het advies zal dan soms zijn: eet brood met meer vezels bij je light pindakaas. Het verschil tussen 100gram light pindakaas en gewone is 100kcal. Bij een portie van 15gram light op je brood scheelt dat 15 kcal. Een boterham met light pindakaas kan prima in een gezond dieet passen, maar gewone pindakaas ook. Dat er suiker in en pindakaas zit is naar mijn inzien niet zo'n issue. Dat de consument niet goed is toegelicht over light is wel een issue.
http://nevo-online.rivm.nl/ProductenDetailsGetabt.aspx?zoekstring=&tabid=1