De Amerikaanse psychologe Ellen Hendriksen schreef in de Huffington Post een handzaam artikel om je van het hunkeren - met name naar lekkers - af te helpen. Haar zeven tips volgens hieronder.

1. Hunkeren is geen noodsituatie. Je denkt wel dat je NU iets wilt, maar probeer eens een beetje geduld te oefenen. Net als een storm komt een hunkering keihard aanwaaien, maar waait hij ook weer over. Verwelkom de hunkering als een tijdelijke gast, in plaats van je er tegen te verzetten als ware het een vijand.

2. Buig mee. Om de hunkering het hoofd te kunnen bieden is het een goede tip om juist een instrument toe te passen dat tegen je intuïtie ingaat: meebuigen met de hunkering. Je lichaam roept om aandacht, niet om appeltaart met slagroom. Luister naar je lichaam en probeer erachter te komen wat je eigenlijk wilt.

3. Stel uit. Naar sommige dingen hunker je hevig maar kort, andere zeuren uren of dagen door. Simpel truukje voor de korte termijn hunkeringen: beloof jezelf die chips - over een half uurtje. Grote kans dat het dan niet meer hoeft. Heb je nog steeds enorme zin, dan is het misschien een hunkering van de zeurende soort. Dus doe die zak chips in je boodschappenkar en ga over tot de volgende tip (4).

4. Vrouwen: gooi 't eruit. Mannen: vertel het juist niet verder. Uit een onderzoek uit 2008 kwam dat wanneer vrouwen hun gedachten over chocolade probeerden te onderdrukken, ze maar liefst 50% meer chocolade aten dan vrouwen die aangemoedigd werden er expliciet aan te denken en over te praten. Voor mannen was de uitkomst omgekeerd: de mannen die eraan mochten denken en over praten aten meer chocolade dan degenen die iedere gedachte aan chocola de kop in probeerden te drukken.

5. Maak een ritueeltje rondom je favoriete eten. Daardoor ga je er nog meer genieten, blijft het effect langer hangen en vind je het ook nog eens extra lekker, bleek uit een recent onderzoek.

6. Vervangers werken niet. Als je naar een koekje hunkert maar je eet een wortel, is de kans groot dat je een paar minuten later alsnog dat koekje neemt. Of meer. Hou jezelf - en je hunkering - niet voor de gek.

7. Geniet ervan. Als je dan toch eindelijk je tanden er in zet, proef het dan ook echt. Eet langzaam en aandachtig, kauw, proef alle smaken. Geen hap-slik-weg. "Het is zo gewoon om een maaltijd zo naar binnen te schuiven zonder te proeven dat het 'raar' voelt om je tempo te verlagen. Maar 'mindful' eten kan je hunkeringen en je buikomvang doen afnemen", besluit Ellen Hendriksen. En je hoeft er niet eens bijzonder voor te eten, niet bijzonder, veganistisch of biologisch. Al eet je de korstjes van de boterhammen van je kinderen - als je het maar met je volle aandacht doet.

Dus: onbedwingbare trek? Geen paniek, buig mee en geniet met volle aandacht van ieder hapje. Met een beetje oefenen ben je zo van je hunkeringen af.

Fotocredits: geertr

Dit artikel afdrukken