Op Radar legt retaildeskundige Paul Moers uit dat Turkse supermarkten meestal in panden met een lagere huur zitten. Meewerkende familieleden houden bovendien de loonkosten laag. Turkse supermarkten zijn meestal zelfstandige ondernemingen en maken geen deel uit van grote ketens zoals Albert Heijn of Jumbo. Dat betekent dat ze minder investeren in dure marketingcampagnes, logistiek en IT. Daardoor blijven Turkse supermarkten rendabel terwijl ze toch lagere prijzen kunnen rekenen.
Krom en een plekje zijn prima
Een ander belangrijk aspect is dat de kwaliteitseisen bij Turkse supermarkten vaak flexibeler zijn dan bij de grote Nederlandse ketens. Moers legt uit dat producten zoals kromme komkommers, die je bij Albert Heijn of Jumbo zelden ziet, bij de Turkse supermarkt juist vaker worden aangeboden omdat ze goedkoper ingekocht kunnen worden. Consumenten hebben geen problemen met kleine onvolkomenheden, zoals een appel met een beurs plekje, als ze er minder voor hoeven te betalen. Daarom kunnen Turkse supermarkten producten aanbieden die misschien niet perfect zijn, maar wel veel voordeliger.
Geen extra certificering
Een ander verschil is dat Turkse supermarkten weinig tot geen biologische producten aanbieden. Terwijl de grote supermarktenformules ernaar streven meer biologisch en ander 'beter' voedsel verkopen dat duurder is door de strengere eisen en certificeringen, richten Turkse supermarkten zich op gangbare producten. Dat scheelt aanmerkelijk.
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@7: klopt. Veel producten komen niet uit Nederland (maar veel ook wel, zoals 5kg zakken aardappelen/uien voor 3,50... daar kan je ze in de super niet voor krijgen normaal... waar doen ze t van?). Ze hebben hun eigen inkoopkanalen.... ook regelmatig in Duitsland.
En kunnen daardoor de originele - betere - 'punt aubergines' aanbieden ipv die bommen uit Holland. De wilde spinazie (Amarant) en Turkse sla geen idee of die uit Turkije komt.... de meirapen.... Aardbeien - 1,75 500 gram vorige week - zeker niet. Een kist vol met granaatappels.
Heerlijke zwarte verse Iraans dadels voor 2,49 het pond. Iraans Granaatappelsap 2,75... terwijl Appelsientje al 2,25+ kost...
Verse peterselie/selderij/koriander/mint in bossen voor ongeveer 1 euro. Bijna alle gedroogde kruiden ter wereld.
En idd Astrid, bij 'mijn' grote Turkse winkel - ze noemen zichzelf 'Wereldwinkel'- ook Oosterse producten verkrijgbaar. Niet alleen allerlei sambal soorten (adviseer je om eens de nog goedkopere Harissa te proberen!!) maat ook de natuurlijk gefermenteerde (gerijpte) sojasaus. De echte Indiase kerriemixen. etc.
James: ik proef smaakverschil tussen een 1 dags ei en n 1 weeks. Zeker een 2(+)weeks - zoals vaak gebruikelijk in de superschap ligt.
De rulheid (vastkleven aan de schil ook) vermindert steeds meer. Maar een 1-3 daags ei moet je sowieso zacht koken en uitlepelen... mjammie! Hard koken doodzonde.
Bij een gekruide omelet (of pannenkoek) zal je dat verschil niet snel proeven....
Ik proef het verschil ook niet James, alleen met pellen, hoe verser hoe lastiger ze soms te pellen zijn.
Ik betaal 13ct per ei. En nee, je ziet er geen merknamen, maar als zij al jam, hagelslag enz verkopen is het ook van prima kwaliteit. En dan hebben we het nog niet eens over de yoghurt, room enz gehad.
Mijn echtgenoot gebruikt altijd sambal oelek, nooit iets anders en ook dat is bij de turk goedkoper.
Ik kom regelmatig bij de Turk, maar zie daar geen Bolletje beschuit, De Ruijter hagelslag of Arla skyr. Ook veel groente en fruit hebben andere herkomst dan die bij de NL supers. Aan de verpakking van de meeste producten valt aft te lezen dat het veel non-EU producten zijn. De Nederlandse tekst op de producten ontbreekt vaak (mag dat?) moet soms vragen wat het is en hoe je het gebruikt. De importeurs zijn andere, en halen de producten speciaal voor de Turkse winkels hierheen. De vrachtautootjes zie je vaak op de weg. Ik zie noten, hulsbonen en andere producten ook wel in bulkzakken in de winkel. Ik haal er kruiden, olijven, kalfsvlees, lamsvlees, droogbonen, verse koreanderblad en grote rijpe tomaten (ook uit Turkije?).
De NL supers hanteren een marge van 3%-5%, daar kan een kleine winkel niet van rondkomen.
Kortom, ik weet niet hoe je zoiets kunt vergelijken met NL producten uit een NL supermarkt.
Toch gemakkelijk als je helemaal geenverschil kunt proeven tussen eieren van een dag oud en een week. Onze eigen drie kippen leggen twee eieren per dag. Die eten we niet elke dag op. Dus . . .
Eieren koop ik alleen biologisch of Kipster van de Lidl. Scheelt al enorm in prijs met die van de Jumbo. Maar ben geen groot consument... we hadden thuis wel altijd vrije kippen... (die van de leg af in de soep belandden ;)
Een lokaal gehaald ei is veel verser en lekkerder. Superrul dagvers zelfs - 3 dagen de limiet voor die speciale rulheid. Die bij de winkel vaak 2+ weken oud. Vele boerderijen hier in de omgeving bieden dat aan. Het goedkoopste zijn de 2 kinderboerderijen met 20-25 cent ;)