Wanneer lukt het om goede voornemens ook daadwerkelijk te realiseren?

Alles valt of staat met je bereidheid om te veranderen, zegt Science Daily

Gezondheid voorop
Ongeveer de helft van de jaarlijkse goede voornemens is gerelateerd aan gezondheid. Populaire voornemens zijn afvallen, stoppen met roken, minder drinken, gezonder eten, fitter worden en beter omgaan met stress.

Slagingsfactor
Een heel belangrijk ingrediënt om je kans op slagen te vergroten is readiness to change, je bereidheid om te veranderen dus. Dat zegt Meg Baker, gezondheidsexpert van de universiteit van Alabama. ‘’Een individu moet klaar zijn om daadwerkelijk iets te veranderen’’, aldus Baker die is gespecialiseerd in arbeidsgezondheid. Aan de hand van het zogenaamde change model kan worden voorspeld hoe iemand zijn of haar gedrag verandert. In de eerste fase is er gedachte dat een verandering goed zou zijn, maar nog geen echte motivatie. In tweede aanleg overweegt iemand het echt te gaan doen. Tot slot besluit iemand over te gaan tot actie (of niet).

Gouden tips
Als je besluit bent om iets aan je levensstijl te veranderen, dan raadt Baker je aan het volgende te doen opdat je je slagingskansen vergroot:
1. maak kleine, in relatief korte tijd te bereiken doelen; realistische doelen zorgen immers voor motiverende resultaten
2. denk na over de voordelen en de redenen waarom je iets wil veranderen
3. maak je goede voornemens bekend aan familie of collega’s; door de belofte(s) ben je meer trouw aan je eigen goede voornemen (misschien wil dat familielid of de collega zelfs wel mee naar de sportschool)

Naast deze theoretische eisen, geeft Baker ook een aantal praktische tips om je goede voornemens tot werkelijkheid te brengen. Je kunt bijvoorbeeld Apps installeren op je telefoon die je subtiel aan je voornemen helpen herinneren. Wie de hele dag op zijn werk zit, moet daadwerkelijke nieuwe acties tussendoor of om het werk heen plannen. Baker raadt aan een praatje met de HR-manager te maken: werkgevers willen immers gezonde werknemers en zullen dus graag ander en misschien onverwacht gedrag honoreren als dat tot een betere gezondheid leidt.

Weerstand bieden tegen oude gewoontes
En wat moet je doen als je slechte gewoontes de kop op dreigen te steken? Denk dan aan de reden waarom je aan je goede voornemen bent begonnen, zegt Baker: ‘’Of je nu je energieniveau wilt verhogen, de fysieke staat van je gezondheid wilt aanpakken of je humeur wilt verbeteren, er is altijd een reden geweest waarom je het voornemen bedacht. Daaraan denken, houdt je gemotiveerd.’’.

De laatste tip van Meg Baker: voorkom de sleur in je nieuwe leven door te variëren op nieuwe routines. Met goede voornemens leven moet wel leuk blijven natuurlijk, anders houd je het niet vol.

Fotocredits: geparkeerde voornemens, Ryan
Dit artikel afdrukken