Ons voedingspatroon beïnvloedt hoe zoet we iets vinden. Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit van Sydney. Al langer was bekend dat het herhaaldelijk eten van een product het anders kan laten smaken. Dit team ging op zoek naar de mechanismen die aan die constatering ten grondslag liggen, aldus ScienceDaily.

De onderzoekers keken naar smaakperceptie in fruitvliegjes. Verschillende groepen fruitvliegjes kregen gedurende zes dagen een eetpatroon met verschillende suiker- en eiwitconcentraties voorgeschoteld. Voor het testen van de smaaksensatie gebruikten de onderzoekers de Proboscis Extension Reflex (PER), de reactie van de tong van het fruitvliegje op een sucrose, gewone suiker. Het menu met de meeste suikers verminderde de zoete smaaksensatie van de fruitvliegjes. Het menu met de suikervervanger sorbitol verbeterde juist hun smaaksensatie. Ook een eiwitarm patroon bleek dat effect te hebben en liet de vliegjes langer leven.

Het is niet ondenkbaar dat de uitkomsten van de studie ook voor de mens gelden. Zowel bij mensen als bij fruitvliegjes bepaalt de neurotransmitter dopamine de smaaksensatie. Als je een hap van je favoriete snack of maaltijd neemt, geeft dopamine je een geluksgevoel waar je meer van wilt. Je kunt dopamine dus de schuld geven als je per ongeluk een hele reep gezoete chocola opeet. Je hebt echter steeds meer nodig om dat gevoel op te blijven roepen.
ScienceDaily - Sweet as: The science of how diet can change the way sugar tastes: Learning and tasting are controlled by the same molecules, animal studies show
  • Deel
Druk af