De bezetting van een varkensbedrijf in Boxtel leidde tot veel afkeuring maar brengt ook een hernieuwde discussie over de varkensindustrie op gang. Tijd voor helderheid in een troebel debat, met antwoorden op 17 vragen.

Die woorden schrijft het Brabants Dagblad ter inleiding op een evenwichtige analyse, gelardeerd met de nodige cijfers, van de stand van de varkenshouderij in Nederland. Het artikel verklaart waarom varkensboeren slecht kunnen samenwerken om het historisch gegroeide bedrijfsmodel te veranderen. Dat is het gevolg van een 'cowboymentaliteit'. De krant beschrijft de situatie als volgt: "De Nederlandse varkenssector is van oudsher het terrein van soms wat cowboyachtige solisten. In tegenstelling tot andere veehouderijtakken was samenwerking er lang een vies woord. Gezamenlijk onderhandelen met de grote slachterijen en/of supermarkten gebeurt daardoor nog maar mondjesmaat."

Voor het eerst staat ook eens gewoon in de krant dat de 'andere varkenshouderij' die Nederlandse consumenten zouden willen, niet zomaar de verantwoordelijkheid van Nederlandse supermarkten kan worden gemaakt omdat de Nederlandse varkenshouderij voornamelijk een exportsector is. Dat noteert de krant zo: "Onze supermarkten adverteren - meer dan in de ons omringende landen - graag met vleesaanbiedingen en laagsteprijsgaranties, omdat ze weten dat veel consumenten daar gevoelig voor zijn. Daardoor blijft de cultuur dat vlees vooral niet te veel mag kosten grotendeels in stand. Geen enkele grote supermarkt voelt tot nu toe de aandrang die situatie te doorbreken, uit angst voor klantenverlies. Daardoor zijn we in een negatieve prijsspiraal beland: de waarde van varkensvlees stijgt niet mee met de inflatie, integendeel zelfs.
De actuele en spectaculaire prijsstijging door de varkenspest in China laat echter zien dat de wereldmarkt een minstens zo belangrijke factor is. Onze varkenssector is sterk op export gericht. Alleen al daarom is het niet eerlijk om de supermarkten volledig de schuld in de schoenen te schuiven voor de manier waarop wij als maatschappij met varkens omgaan. De supermarkt is dus niet de alles beslissende factor, maar wel een belangrijke schakel in het geheel."

Door de hoge prijzen van varkensvlees op wereldmarkt als gevolg van de Afrikaanse varkenspest in China, verdienen Nederlandse varkenshouders op dit moment een prima marge. De banken en overheid laten dat graag gebeuren om de ontstane tekorten in het verleden aan te vullen. Banken zijn echter niet bereid nu weer forse leningen voor de nieuwbouw van varkensstallen ter beschikking zal stellen. Dat komt omdat marktexperts verwachten dat de prijshausse tussen nu 1-2 jaar weer zal dalen. Wel zal het sluiten van stallen, zoals banken en overheid dat voorzagen, wat langer op zich laten wachten.

Lees het hele artikel in het Brabants Dagblad.

Brabants Dagblad - Karbonade onder vuur: 17 vragen en antwoorden over het systeem waarin wij varkens houden
  • Deel
Druk af