The Washington Post ging terug naar Huntington om te kijken hoe het nu, negen jaar later, gesteld is met de bevolking. Een stuk beter, blijkt.
Het aantal obese inwoners daalde van 45,5% naar 32,6 %. Er is een boerenmarkt die zes dagen per week producten van boeren uit de streek verkoopt.
De menu’s op de scholen werden aangepast, door het hoofd van de school-food service, dezelfde dame die indertijd door Oliver verguisd werd. Zij herschoolde de koks, bouwde de keukens om en laat tegenwoordig 80% van de schoolmaaltijden vers koken. Kinderen eten best graag groente als het door een boer verbouwd is die ze zelf ook kennen.
Er werden fietspaden aangelegd en schoolkinderen kregen een fiets tot hun beschikking. Er werden hardloopwedstrijden georganiseerd en voorlichtingsprogramma’s gedraaid. De burgemeester zelf voert een wandelclub aan.
Wat is het geheim? “De verandering begon niet bij de mensen thuis, maar in openbare plekken: scholen, kerken, winkels, het kantoor van de burgemeester. Huntington denkt nu aan beter eten op een andere manier dan 10 jaar geleden. Dat is vooruitgang,” schrijft The Post.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Verandering lukt niet van boven af, top down, geïnitieerd van de triple helix (overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven). De triple blokkade bereikt de mensen niet. Op naar de quadruple of zelfs pentahelix: overheid, kennisinstellingen, bedrijfsleven, gemeenschappen en omgeving.
Mooi om te lezen dat dit stadje een manier heeft gevonden die wel werkt, en dus niet geheel verrassend. Gedragen door commons: gemeenschappen en in de openbare ruimte.