Feitelijk had ik gezondigd tegen alle regels van voedselveiligheid. De datum op het pak zei: tenminste te gebruiken tot 7 augustus. Daar was ik bijna een maand overheen. De voorwaarde van het 'indien koel bewaard' was al helemaal flagrant geschonden: gedurende vijf dagen had de verpakking in de auto gelegen, die in de zon behoorlijk warm kon worden en 's nachts redelijk afkoelde. Het enige voorschrift waar ik me aan gehouden had was het niet openen van de verpakking. Daar was 'beschermende atmosfeer' in aangebracht - blijkbaar een superconserveringsmiddel!

Op Foodlog is al regelmatig aandacht besteed aan het probleem van houdbaarheid vs veiligheid en recent nog aan het vele voedsel dat niet in magen maar in vuilnisbakken terecht komt. Mensen gooien teveel weg, ook omdat ze niet snappen dat er verschil is tussen 'tenminste houdbaar tot' of 'te gebruiken tot' en niet meer weten hoe hun hun neus en ogen te gebruiken om bederf te herkennen. (Voor dat laatste heb ik overigens nog wel een truukje: als ik niet zeker ben, geef ik een beetje aan een van de poezen. Is die ook niet geïnteresseerd, dan gaat het echt de vuilnisbak in.)

Terug naar mijn houdbare ham. Hij kwam van een Franse Lidl (prima ham!). Hoe kan het dat deze nog goed was? Hij was om te beginnen gerookt en gekookt. De rook staat in de ingrediëntendeclaratie als anti-oxydant genoemd (zie foto hieronder). Het koken is gebeurd in een pekelbad, ook al een manier om te conserveren. Vervolgens was hij ook nog eens verpakt onder beschermende atmosfeer (waarschijnlijk stikstof), om schimmel- en bacteriegroei tegen te gaan. Bij het openmaken van het pak was er niets raars aan te zien of ruiken. Voor de zekerheid heb ik de plakken in repen gesneden en gebakken, maar we hebben geen enkel schadelijk effect kunnen constateren. De ham moet gewoon nog goed geweest zijn.

Zou het de combinatie van roken, koken en beschermende atmosfeer zijn? Hebben we gewoon gemazzeld? Zou alleen gekookte ham wel bedorven zijn geraakt? Ik ben daar wel heel benieuwd naar. Wat zijn de ervaringen van Foodloglezers? Welke deskundigen helpen mee dit raadsel te ontsluieren?

jamboncuitfume


Fotocredits: psyberartist, 'starburst', beschimmelde hamsandwich
Dit artikel afdrukken