In Frankrijk verzamelt niet alleen griepcijfers om vast te stellen of er sprake is van een epidemie, maar ook buikgriepcijfers. De laatste week van januari was dat kampten 10 Franse regio's met een ware buikloopepidemie.

Verreweg de meeste buikgriepgevallen worden veroorzaakt door virussen. Wat kun je daar tegen doen? Le Monde zette het op een rij.

De belangrijkste maatregel: je handen wassen met zeep. Volgens Le Monde wast 40% van de Fransen niet altijd de handen voor ze gaan koken. Een derde wast de handen niet na een ritje met het openbaar vervoer. Zo kunnen virussen zich gemakkelijk verspreiden.

Ben je eenmaal ten slachtoffer gevallen aan buikgriep, blijf dan uit de buurt van je naasten: niet kussen, geen hand geven, niet van hetzelfde eetgerei gebruik maken.

Nog een tip: kook niet voor anderen! En op kantoor: niet aan voorwerpen zitten die een zieke collega aangeraakt heeft: een pen, toetsenbord of de knoppen op de koffiezetautomaat... Last but not least: sluit de klep van het toilet voor je doorspoelt. En was daarna je handen.
Dit artikel afdrukken