Ganzen zie je niet alleen op Schiphol. Vanuit de trein, zie je ze overal in de weilanden. Soms met honderden tegelijk. Kenners vertelden ons dat 5 ganzen nagenoeg evenveel eten als 1 koe. Dat betekent dat ze in gewicht minstens 30 keer zo inefficiënt met groenvoer omgaan als een koe. Het zijn dus uitermate onduurzame beesten en het is al helemaal zonde om ze weg te gooien door ze te vergassen en door het hondenvoer te doen of - nog erger - te verbranden.

Boeren hebben dan ook een bloedhekel aan ganzen. Honderd ganzen in de wei, betekent honger voor 20 koeien. Aangezien het er zomaar twee à driehonderd kunnen zijn zit een heel gemiddeld boer met 120 koeien opeens met 40 tot 60 'koeien' meer. Dat tikt aan. Net als de stront in de wei.

Op Schiphol planten ze nu olifantengras. Daar houden ganzen niet van. Het probleem is alleen dat die boer met koeien daar niet aan kan beginnen. Zijn beesten houden immers ook niet van olifantengras.

Marianne Thieme wil ze niet vergassen en ook niet schieten. Het publiek begint te denken dat dat logisch is, want bij Schiphol kan het ook. Maar helaas, in de wei gaat dat niet. Wat nu?

Fotocredits: Brandganzen op Ameland, uitsnede, Frans Schouwenburg
Dit artikel afdrukken