Tot zondag voerde de Nederlandse zakenman nog intensieve gesprekken met een groep obligatiehouders om zelf in het zadel te kunnen blijven. Maar dit liep op niets uit: Boekhoorn exit.

Daarop heeft HEMA een deal gesloten waarbij de schuldeisers €300 miljoen aan obligatieschuld wegstrepen, €150 miljoen aan achtergestelde leningen kwijtschelden en €40 miljoen nieuw kapitaal in het bedrijf steken. In ruil krijgen zij alle aandelen Hema in handen. Ook worden zij eigenaar van €120 miljoen aan leningen in een nieuw te vormen vennootschap boven HEMA. Daarnaast gaat HEMA zelf nog €42 miljoen lenen en verschaffen huisbankiers ABN Amro, Credit Suisse en ING een kredietfaciliteit van €80 miljoen, aldus het Financieele Dagblad.

Duizelt het je van de miljoenen? Geen wonder, HEMA kampt al jaren met een schuldenlast van buitengewone proporties die door de voorgaande eigenaar, Lion Capital, was opgebouwd. Alleen al aan rente is de warenhuisketen jaarlijks zo'n €50 miljoen verschuldigd. In 2018 werd er verheugd gereageerd toen Marcel Boekhoorn de 'oerhollandse' HEMA overnam, nadat verschillende eerdere verkooppogingen waren mislukt. Maar van de toezegging van Boekhoorn, om de schuld terug te brengen, kwam niet veel terecht. Dat werd nog eens verergerd door de coronacrisis, die ertoe leidde dat veel buitenlandse vestigingen moesten sluiten en de omzet in Nederland kelderde. Naar verwachting daalt de brutowinst van de HEMA dit jaar naar zo'n €46 miljoen, nog niet genoeg om de rente te betalen.

'We gaan niet weer dezelfde fout maken'
HEMA-topman Tjeerd Jeger is vooral opgelucht, zegt hij op BNR. Hij gaat wel meteen in gesprek met de nieuwe eigenaren over de vraag hoe lang ze eigenaar willen blijven. "We gaan niet weer dezelfde fout maken."

Die nieuwe eigenaren hebben nu 'de handen vrij' om HEMA door te verkopen, aldus het FD. Dat bracht een andere 'oerhollandse' ondernemer op een idee. Michiel Witteveen, de eigenaar van Mirage Retail Group (het moederbedrijf van Blokker en Intertoys) heeft wel interesse. "We hebben afgelopen donderdag een bod uitgebracht bij de schuldeisers," aldus Witteveen in De Tijd. Hij ziet genoeg aanknopingspunten en op termijn "best wat synergie." Maar wat HEMA met name als muziek in de oren zal klinken is zijn uitspraak: "Ik vind HEMA een fantastisch mooi Hollands bedrijf".

Dit artikel afdrukken