In de Ondertussen van woensdag 2 oktober vallen mij deze berichten op:

- Van het Antarctische ijsplateau is een ijsschots afgebroken. De grootste in 50 jaar, schrijft Scientias. Hoe groot is groot? Vijftig bij dertig kilometer ongeveer, ofwel 1636 vierkante kilometer. Dat is vijf keer zo groot als Malta, even groot als de provincie Utrecht of de stad Sidney.

- De beoogde nieuwe Eurocommissaris voor Landbouw, Janusz Wojciechowski, is voor zijn eerste toelatingsexamen gezakt. Tijdens de hoorzitting in het Europees Parlement slaagde hij er niet in de Europarlementariërs te overtuigen. Een 'car crash performance', schreef de NRC. Wojciechowski moet eerst schriftelijk op herkansing, daarna mogelijk nog terug op het matje in het Parlement. En dan hijgt ook Frans Timmermans, de beoogde Eurocommissaris voor Klimaat, nog in zijn nek. Timmermans wil 40% van de Europese landbouwsubsidies overhevelen naar milieu en inzetten voor klimaatacties tegen de opwarming van de aarde de komende 7 jaar, aldus Melkvee.

- Ook in China neemt de consumptie van vleesvervangers toe, schrijft CNBC. Niet omdat het hip of gezond is, zoals in het Westen. In China is nepvlees al duizend jaar in zwang, in de vorm van tofu en seitan. Maar door de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest en de ineenstorting van de varkensvleesproductie is echt vlees schaars en duur geworden. Bij ons is nepvlees doorgaans duurder dan echt vlees.

De aarde bevat 1,85 miljard miljard ton koolstof (ja, die 2 keer miljard staat er echt). Dat is de conclusie van het 10 jaar lopende onderzoeksproject van het Deep Carbon Observatory (DCO), schrijft New Scientist. Het project heeft de volledige koolstofkringloop in kaart gebracht en berekend waar al dat koolstof opgeslagen is. Verreweg het grootste deel van alle koolstof zit diep in de aardmantel en aardkern vastgelegd. Minder dan 1%, 43.500 miljard ton, is in de atmosfeer, aarde en oceanen opgeslagen. Om even over na te denken: nooit eerder kwam er zo snel koolstof bij in de atmosfeer als nu. Het heeft miljoenen jaren geduurd om steenkoollagen te vormen die we in de afgelopen 200 jaar hebben opgestookt. De vorige keer dat de koolstofcyclus zo uit balans raakte - 251 miljoen jaar geleden - stierf 80 tot 90% van de soorten op aarde uit.

koolstof

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken