Knijpfruit wordt steeds populairder bij zowel ouders als kinderen als bij de levensmiddelenindustrie, of het nu vanwege het gemak, de smaak, gezondheid of verpakking is. Gezondheidsexperts waarschuwen voor overmatig gebruik van naar binnen te slurpen voedsel. Op de lange termijn kunnen we de tol voor gemak gaan betalen.

Slurpzakjes zijn makkelijk mee te nemen voor onderweg of mee te geven naar school. Het fruit wordt niet bruin, kinderen kunnen ze zelfstandig eten zonder gebruik van een hulpmiddel, knoeien is (bijna) verleden tijd en de zakjes breken niet, zoals glazen potjes. Ook kan een 'moeilijk' etend kind wél zijn groente en fruit binnenkrijgen als het 't mag opslurpen. Geen wonder dat knijpzakjes populair zijn, ook onder oudere kinderen, en zelfs potjes verdringen bij baby's en dreumesen. De zakjes zijn vaak gevuld met gepureerd fruit of een mix van fruit en groente met soms granen of zelfs vlees.

In de Verenigde Staten steeg de verkoop van knijpfruitzakjes in de afgelopen 10 jaar met 900%. Ook in de Nederlandse schappen rukken de knijpzakjes op. Volgens onderzoek uit 2020 gaf 71% van de ouders die hun kinderen producten uit het babyschap aanbieden, knijpfruit aan hun kinderen.

Amerikaanse kinderartsen en voedingskundigen uiten hun zorgen over die ongebreidelde toename. De grote hoeveelheid suiker en minder vezels in vergelijking tot een stuk groente of fruit zijn een bron van zorgen. In het buitenland zijn er ook tal van zakjes in omloop met toegevoegde suikers of sap en is de portie van een zakje groot. In Nederland bestaat de inhoud van een knijpzakje ongeveer voor 100% uit groente en fruit (al bestaan er ook varianten met additieven), door verhitting of toevoeging van concentraat kan de verhouding vezels, suikers en vitaminen anders zijn. Daarbij kan de zachte, zoete smaak van puree de echte smaak en textuur van groente en fruit verhullen. Het kan zelfs invloed hebben op de ontwikkeling van kauwvaardigheden, spraak en tandgezondheid. Idealiter leren kinderen zo vroeg mogelijk om te gaan met hobbelige texturen en echte smaken.

In 2020 is er onderzoek over producten in het Nederlandse babyvoedingschap gepubliceerd. Op het gebied van gezond kreeg knijpfruit een 6,5 van Nederlandse ouders, in totaal gaf 70% van de deelnemers de zakjes een voldoende of meer. Knijpfruit kan volgens de experts prima een plek hebben in een gezond dieet, maar wel met mate. De zakjes zijn geen volwaardig of gezond alternatief voor een portie 'echte' groente of fruit. De Amerikaanse gezondheidsexperts waarschuwen er ook voor dat de verpakking je om de tuin kan leiden over de inhoud. Ze adviseren altijd goed naar de ingrediëntenlijst te kijken.

Al met al is het waarschijnlijk nog niet zo gek gewoon vast te houden aan wat het Voedingscentrum adviseert, hoe summier dat advies ook lijkt. Laat je kind fruit eten, in plaats van drinken.
  • Deel
Druk af