Onderzoek in de kroeg
In tegenstelling tot eerdere studies naar dit onderwerp, vond dit onderzoek plaats in een setting met mensen die echt dronken waren. Dat zorgde voor nauwkeuriger antwoorden dan wanneer mensen zich een dronkenschapssituatie zouden moeten herinneren van de avond of nacht ervoor.
We kunnen bijvoorbeeld kijken of we het aantal erg dronken mensen in een drinkgelegenheid kunnen verminderen, of het aantal nuchtere mensen verhogenDe onderzoekers namen op vrijdag- en zaterdagavonden bij 1.862 mensen in café’s een blaastest af. Daarnaast stelden ze 400 mensen nog aanvullende vragen over hoe dronken ze zichzelf vonden en over het gezondheidsrisico van hun alcoholgebruik. De meeste mensen beschouwden zichzelf als matig dronken en met matig risico, ook als ze al teveel op hadden om te mogen rijden. Mannen hadden gemiddeld een hoger alcoholpercentage in hun bloed dan vrouwen.
Meer nuchtere mensen
“Onafhankelijk van hoeveel iemand zelf drinkt, als ze anderen zien die meer aangeschoten zijn dan zij zelf, hebben ze er minder problemen mee om meer te drinken,” oordeelt onderzoeker Simon Moore. Het inzicht dat mensen zichzelf vergelijken met anderen zien de onderzoekers als een mogelijkheid voor een strategie om overmatig alcoholgebruik te minderen. “We kunnen bijvoorbeeld kijken of we het aantal erg dronken mensen in een drinkgelegenheid kunnen verminderen, of het aantal nuchtere mensen verhogen. Waarschijnlijk heeft dat laatste het meeste effect, want mensen lijken zich meer te laten beïnvloeden door nuchtere mensen, dan door andere aangeschoten leeftijdsgenoten.”
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog