Op Foodlog noemde pluimeevhouder Leon Jansen als eerste de tempexkever als natuurlijke bestrijder van de bloedluis. Later noemde Dennis Zeilstra essentiële olie van koriander als middel. Knoflook zou ook nog wat kunnen zijn. Maar, zeiden zowel Jan Peter van Doorn als Zeilstra, zulke middelen halen het niet op de markt omdat ze niet te patenteren vallen. Chemische middelen zijn een uitvinding en kunnen dus beschermd worden. Met natuurlijke gaat dat niet. En daarom zouden we zitten met chemische bestrijdingsmiddelen.

Nog weer later noemde Veronica Kouwenhoven tabaksbladeren en varens als een mogelijke oplossing die in kleinschalige kippenhokken zou werken.
Intussen viel ook de opmerking dat kooikippen (die niet in hun eentje maar met vijf in een kooi wonen) geen last hebben (hadden) van bloedluis.

Foodlog stelt de kernvraag: hoe kun je bloedluis bij pluimvee het beste bestrijden? En hoe doe je dat met natuurlijke bestrijders of middelen? In de plantaardige sector loopt Nederland met het bedrijf Koppert Biological voorop. Dat weet geld te maken van de inzet van natuurlijke bestrijders en verdient er overal in de wereld waardering voor. Als dat kan om tomaten en komkommers gezond te houden, dan moet dat toch ook kunnen met kippen?

We zouden wijzer willen worden en mogelijk willen mensen met de relevante kennis zich hier laten horen in een opbeurend gesprek.
Dit artikel afdrukken