Nog weer later noemde Veronica Kouwenhoven tabaksbladeren en varens als een mogelijke oplossing die in kleinschalige kippenhokken zou werken.
Intussen viel ook de opmerking dat kooikippen (die niet in hun eentje maar met vijf in een kooi wonen) geen last hebben (hadden) van bloedluis.
Foodlog stelt de kernvraag: hoe kun je bloedluis bij pluimvee het beste bestrijden? En hoe doe je dat met natuurlijke bestrijders of middelen? In de plantaardige sector loopt Nederland met het bedrijf Koppert Biological voorop. Dat weet geld te maken van de inzet van natuurlijke bestrijders en verdient er overal in de wereld waardering voor. Als dat kan om tomaten en komkommers gezond te houden, dan moet dat toch ook kunnen met kippen?
We zouden wijzer willen worden en mogelijk willen mensen met de relevante kennis zich hier laten horen in een opbeurend gesprek.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Klopt Tessa, hier is ook onderzoek naar gedaan en staat vermeld in stalboekje pluimvee als optie.
Als kleine hobbyboer waren de kippen hier heel lang plaagvrij. En toen kregen ze bloedluis.
We hebben verffohns en gif in de strijd geworpen, maar bloedluizen zijn bijzonder hardnekkig. Gelukkig bestaat er wel een vrij eenvoudig middel dat niet giftig is, prima te gebruiken en buitengewoon effectief. Niet duur ook, en zuinig in gebruik.
Diatomeeënaarde. Een wit poeder, héél fijn. Bestaat uit hele kleine maar vrij scherpe deeltjes. Wanneer een bloedluis ermee in aanraking komt, krijgt die van die scherpe deeltjes tussen z'n schildjes. Luis wordt roestig, droogt uit, sterft. De werking is puur mechanisch, er is weinig resistentie tegen op te bouwen.
Gelukkig hoef je niet dagelijks bloedluizen te zoeken en te bestuiven met diatomeeënaarde. Neem een soeplepel wit poeder, doe er een beetje water bij, meng het tot een gluton-gelijkend papje en breng dit met een kwast aan op bijvoorbeeld de zitstokken. Na opdrogen ziet de zitstok eruit alsof deze bij Maison Riviera gekocht is: een hippe whitewashwaas.
Des avonds, als de kip op stok gaat, gaat de bloedluis op pad naar de kippenpoten en moet dus over de wittige zitstok, loopt poeder op en gaat knersend ten onder.
Zolang de witte waas zichtbaar is -en dat is lang- is er diatomeeënaarde.
Wij hebben nooit een bloedluis weer gezien.
Google er eens op, zou ik zeggen :)
Inderdaad de directe links naar proefschrift en enquête werken niet maar via
de meer algemene pagina vind je ze wel (helemaal onderaan, resp. rechts).
Dank, Dick!
20/12/2016, dus koud een maand na die herhaalde meldingen aan de NVWA van
grootschalig illegaal gebruik van fipronil.
Waarop de NVWA/BuRo-"triage" vervolgens alleen leidde tot stronttraag strafrechtelijk onderzoek, dat onze volksgezondheid vervolgens meer dan een half jaar langer dan noodzakelijk in de wielen zou hebben gereden, en aan vermijdbare risico's heeft blootgesteld.
Misschien nuttig als de NVWA eens even meekijkt naar de waslijst aan in die Nederlandse versie van die EU Cost-enquete genoemde middelen?
Wat ik niet geheel begrijp: dat in zo'n WUR/AVINED-enquete van een Hollandse
WUR bloedluis-expert dat Chickfriend zélf als "bloedluismiddel" wordt opgevoerd:
- NIET een bloedluismiddel, maar een bedrijf,
- NIET IKB-Ei PSB gecertificeerd,
- GEEN vakbekwaamheid beide jonge honden,
- GEEN Ctgb-toelating (NB: zelfs ZONDER dat fipronil) van DEGA-16.
Kennelijk was dat Chickfriend een soort "merknaam" geworden als effectief "middel".
P.S.: Het lijkt me uitermate interessant inzage te krijgen in de COST-enquetevragen, juist ook die voor de andere EU-landen die aan die COST-enquete hebben meegedaan, en dan in het bijzonder ivm. de vraag op de vragenlijsten van welke andere EU-landen dat Chickfriend dan als bloedluisbestrijdings"middel" heeft gefungeerd.
Plus de uitslagen & resultaten uiteraard, in het uiteindelijke COST-onderzoeksrapport.
P.P.S.: Vervolgens is er in april dit jaar dus zelfs nog maar liefst een "High Strategy Meeting" geweest, voor "Europese aandacht voor effect van vogelmijt op menselijke gezondheid":
Sabrina en haar zoontje waren dakloos geworden door die vogelmijt!
(zouden die Sabrina en haar zoontje al op fipronil gecontroleerd zijn?)
Hoe zou het toch komen dat het mij totaal niet verbaast dat die
"TOP"-WUR zo abominabel scoort qua Public Health?
#39, Dick, ik heb de datering van de start van de enquête gevonden: 20-12-2016. Initiatiefnemer voor Nederland: Avined.