In de Ondertussen van maandag 6 januari vallen mij deze berichten op:

- een Engelsman heeft slechts 12 dagen nodig om dezelfde carbon footprint te realiseren als een inwoner van Malawi, Ethiopië, Uganda, Madagaskar, Guinea of Burkina Faso in een heel jaar. Dat schrijft The Independent naar aanleiding van de cijfers van de Global Carbon Atlas over 2017. Om iemand uit het nog armere Rwanda in te halen heeft de Brit zelfs maar 5 dagen nodig. Van de top 20 landen met de kleinste ecologische voetafdruk zijn er 18 Afrikaans. Zij stoten allemaal minder dan 1 ton CO2 per persoon per jaar uit. In Engeland verbruikt een gemiddelde inwoner 8,3 ton per jaar en komt daarmee op een 36e plaats. Het mondiale gemiddelde bedroeg dat jaar 4,7 ton CO2 per persoon. Nederlanders zijn nog iets ruiger dan Britten en behalen met een carbon footprint van 9,1 ton CO2 per persoon per jaar de 31e plek.

- alcoholvrij bier is booming, maar ook andere alcoholvrije dranken doen het goed. Dat is niet alleen fijn voor je eigen gezondheid; ook producenten varen er wel bij. De markt groeit ‘met dubbele cijfers en de marges zijn – in potentie – erg hoog’, aldus het Financieele Dagblad. Een alcoholvrij biertje is vaak even duur als een biertje mét alcohol, maar de brouwer hoeft er geen accijns over te betalen. Die winst - €37,96 per 100 liter - gaat rechtstreeks in zijn zak. Daarnaast profiteren de brouwers ook simpelweg van de groeiende populariteit. Heineken verkocht in de eerste helft van 2019 wereldwijd bijna 6 volumeprocent laag- of non-alcoholisch bier. Dat is bijna 10% meer dan het jaar daarvoor.

- de vegan activist Jordi Casamitjana won afgelopen vrijdag een rechtszaak die veganisme als een geloofs- en levensbeschouwelijke overtuiging erkende. De vegan community moet die winst betalen met een verlies aan sympathie, schrijft The Independent. De Britse krant gebruikt woorden als opdringerig en belerend. De uitspraak zou hebben gezorgd voor psychologische, culturele en zelfs geopolitieke spanningen.

De fijnstofconcentratie in Nederland was tijdens de jaarwisseling heel veel hoger dan in België, vermoedelijk vanwege het uitbundige gebruik van vuurwerk in Nederland (De Standaard). De familie van de overleden bekende Australische natuurfilmer Steve Irwin redt tienduizenden dieren van de Australische bosbranden (RTL nieuws). Het Rode Kruis start een inzameling voor noodhulp aan de getroffenen van de verwoestende branden in het land (AD). Deze week staat Mette Lykke, CEO van de ideële antiverspillingsorganisatie Too Good To Go, in de spotlights van de BBC serie The Boss. Het populaire keto-dieet heeft een Amerikaanse ‘feestdag’ naar zich genoemd gekregen: gister was het ‘National Keto Day’ (CNN).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken