Het RIVM meldde twee weken geleden dat Nederland zich niet ongerust hoeft te maken over de hoeveelheid dioxine die wij met ons eten naar binnen krijgen. Echter, mensen die zelf kippen houden, kunnen maar beter niet meer dan drie eieren per week van hun eigen kippen eten.

Harlingse dioxine-eieren
Vorig jaar ontstond onrust bij hobbykippenhouders in Harlingen. In de eieren van hun kippen werden verhoogde dioxineniveaus aangetroffen. Na wat heen-en-weer gesteggel begon uiteindelijk Rikilt Wageningen UR een verdergaand onderzoek in samenwerking met de GGD's, het RIVM en de NVWA. Deze week kwam het rapport naar buiten - het is via deze link te downloaden.

Geen aanwijsbare oorzaken
Het Rikilt onderzocht eieren van 62 hobbykippenhouders uit het hele land. In de helft van de gevallen was in de eieren een te hoog gehalte aan dioxine aanwezig. 'Er zijn geen regionale verschillen aangetoond en geen duidelijke bronnen voor de besmettingen', schrijft Boerderij.
Omdat uit eerdere onderzoeken is gebleken dat kippen dioxinen met name uit de grond opnemen, raden de onderzoekers kippenhouders aan tegels te leggen, eventueel de bodem in de ren te vervangen en voer in een voerbak aan te bieden. Hobbykippenhouders wordt dus afgeraden hun kippen zelf torretjes, kevertjes en wurmpjes bij elkaar te laten scharrelen, tenzij de aarde wordt vervangen door schone grond of wordt betegeld.

'Het Bureau risicobeoordeling en onderzoeksprogrammering van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft de onderzoeksgegevens doorgestuurd naar minister Edith Schippers (volksgezondheid) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken)', schrijft Boerderij. Voor consumenten heeft datzelfde bureau een eenvoudig advies. Je kunt je het beste aan het advies van het Voedingscentrum houden: bij drie eieren per week is het gezondheidsrisico verwaarloosbaar klein.

Fotocredits: Beck Plumbe
Dit artikel afdrukken