Harlingse dioxine-eieren
Vorig jaar ontstond onrust bij hobbykippenhouders in Harlingen. In de eieren van hun kippen werden verhoogde dioxineniveaus aangetroffen. Na wat heen-en-weer gesteggel begon uiteindelijk Rikilt Wageningen UR een verdergaand onderzoek in samenwerking met de GGD's, het RIVM en de NVWA. Deze week kwam het rapport naar buiten - het is via deze link te downloaden.
Geen aanwijsbare oorzaken
Het Rikilt onderzocht eieren van 62 hobbykippenhouders uit het hele land. In de helft van de gevallen was in de eieren een te hoog gehalte aan dioxine aanwezig. 'Er zijn geen regionale verschillen aangetoond en geen duidelijke bronnen voor de besmettingen', schrijft Boerderij.
Omdat uit eerdere onderzoeken is gebleken dat kippen dioxinen met name uit de grond opnemen, raden de onderzoekers kippenhouders aan tegels te leggen, eventueel de bodem in de ren te vervangen en voer in een voerbak aan te bieden. Hobbykippenhouders wordt dus afgeraden hun kippen zelf torretjes, kevertjes en wurmpjes bij elkaar te laten scharrelen, tenzij de aarde wordt vervangen door schone grond of wordt betegeld.
'Het Bureau risicobeoordeling en onderzoeksprogrammering van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft de onderzoeksgegevens doorgestuurd naar minister Edith Schippers (volksgezondheid) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken)', schrijft Boerderij. Voor consumenten heeft datzelfde bureau een eenvoudig advies. Je kunt je het beste aan het advies van het Voedingscentrum houden: bij drie eieren per week is het gezondheidsrisico verwaarloosbaar klein.
Fotocredits: Beck Plumbe
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Moeten we nu concluderen, stadslandbouw is ongezond?
Dirk #4, dioxine hoopt zich op in vetten en komt via het bodemleven, kippen, ei in ons lichaam. Maar ook via visvoer, kweekvis, mens en via verontreinigd water, paling, in de mens.
In stedelijke omgeving en drukke wegen zijn het met name de Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK), afkomstig van uitlaatgassen, industrie en elektriciteitscentrales die voor ons schadelijk zijn. Gewassen die langzaam groeien, hebben de meeste PAK die daarop neerslaat. Boerenkool langs de snelweg is een bekend voorbeeld. Tomaten groeien zeer snel zodat PAK nauwelijks de tijd krijgt. Zwarte vingers die je van tomaten plukken en tuinbonen doppen krijgt, zijn geen PAK, maar plantaardig.
Tegels of roosters is geen optie, want scharrelen kunnen ze dan niet meer!
Bovendien missen ze dan de natuurlijke eiwitten en moet meer worden bijgevoerd. Gewoon je grond op dioxine laten testen (hoeveel mag dat zijn, wat kost dat?). Te hoge concentratie, dan bovenlaag vervangen en herplanten. Maar hoe komt de hobbyist aan een grote hoeveelheid "goede" grond? En moet hij dan voor het af laten voeren van de verontreinigde grond betalen omdat het chemisch afval is? Nu begrijp ik dat advies over die tegels ineens; goed over nagedacht zou ik zeggen.
Wij hadden vroeger kippen om te laten scharrelen rond het huis en in de moestuin, waar ze ons non-stop van schadelijke rupsen en ander ongemak bevrijdden. Ze kregen nog wat granen en etensresten als bijvoer, maar anders niets. Het aantal eieren was natuurlijk erg laag, van weer en seizoen afhankelijk en niet altijd op dezelfde plaats gelegd; maar daar ging het helemaal niet om.
Ook vissen, paling, vogels kunnen te hoge concentraties aan dioxine hebben.
Vogelbescherming Nederland: Veel dioxines in eieren tapuit, graspieper en roodborsttapuit. "Tot dertig procent van de tapuiteneieren komt niet uit en bij alle drie de vogelsoorten treden embryonale afwijkingen op. Dit zijn effecten die door dioxines veroorzaakt kunnen worden."
Met name de bodem in dichtbevolkte gebieden bevat nog veel dioxine.
M.i. zouden Bio kippenhouders zich vooral in dun bevolkte gebieden moeten vestigen, en moet het laatst gemeten dioxine gehalte in hun eieren op de verpakking staan (ter geruststelling natuurlijk).
hoe zou het zitten met de kerstomaatjes en komkommers die ik hier in de binnenstad van utrecht van mijn balkon oogst? om niet te denken aan de hobbyisten die op het Westplein, tussen twee drukke wegen in,een moestuinkist van de gemeente hebben gekregen waarin ook allerlei eetbaars wordt geteeld? kunnen die ook maar beter niet tegels leggen daar, en hun tomaatjes voortaan bij de AH halen?
Wie hobbykippen heeft, oogst gemakkelijk heel wat meer dan 3 eieren pp. Een bijzonder advies dus van het NVWA-bureau.