Verhalen van 23 juli rondom Corona vind je in ‘Cor jij of Cor ik?’.

In de Ondertussen van donderdag 23 juli vallen mij deze berichten op:

- hummus is gezond, toch? Naar origineel recept wordt hummus gemaakt van kikkererwten, tahin, olijfolie, knoflook en kruiden naar smaak. Er zitten gezonde voedingsstoffen in. Maar naarmate hummus goedkoper aangeboden wordt, vermindert het percentage kikkererwten in het bakje en stijgt het aandeel goedkopere olie, zoals raapzaadolie, bleek uit een onderzoek van voedselproducent Upfront (AD). Daarmee neemt het calorie-gehalte ook toe. Soms zelfs tot het dubbele van een ‘gezondere’ variant. Gelukkig is zelf hummus maken lekker en makkelijk. En gaat AH de receptuur van zijn goedkope hummus-variant aanpassen.

- na de radicale FDF, hebben ook de 'keurig nette' boerenorganisaties Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) vanochtend de gesprekken met het ministerie van Landbouw gestaakt (de Stentor). De partijen blijven van tafel zolang de minister het alternatieve veevoerplan van de landbouworganisaties niet accepteert en er geen doorrekening komt van het Planbureau van de Leefomgeving. “Alle demonstraties, juridische procedures en lobbyinzet ten spijt wordt er door het ministerie onvoldoende ruimte gegeven aan het gepresenteerde alternatief dat een betere situatie voor boeren moet opleveren”, stellen LTO en NAJK. Zij eisen dat de veevoermaatregel van tafel gaat.

- het is nog steeds bloedheet in Siberië; het kwik kan tot wel 38 graden stijgen. De permafrost, de permanent bevroren bodemlaag, smelt sneller dan ooit tevoren (Trouw). Een groep internationale meteorologen (waaronder het KNMI) publiceerde onlangs een rapport met de conclusie dat de hittegolf in Siberië ‘vrijwel onmogelijk' is zonder de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Siberië kreeg al een enorm olielek, overstromingen en bosbranden over zich heen, met een stroom van klimaatvluchtelingen tot gevolg. Ook komen er grote hoeveelheden broeikasgassen vrij bij het smelten van de permafrost, wat de opwarming verder versnelt. De situatie in Siberië laat zien hoe ernstig de gevolgen van klimaatverandering kunnen zijn.

Uit het rapport ‘Retail postcorona’ komt naar voren dat het aantal panden dat leeg zal komen te staan komend jaar oploopt van 7% naar 20% (RTL Nieuws). De ondervraagde vastgoedeigenaren denken dat gemiddeld 15% van de winkel- en horecaondernemingen de komende 12 maanden verdwijnt, met name uit de binnensteden. De uitbraak van de coronacrisis en de lockdown deed de omzet van veel retailers kelderen. Ook heeft de coronacrisis de voorkeur voor online winkelen flink aangewakkerd. Huurders en verhuurder zijn het eens: door afnemende omzet en toenemende leegstand zullen de huurprijzen omlaag moeten.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken