Hiske Versprille is een inmiddels gevestigd Amsterdams talent. Na haar studie Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam werkte ze ruim drie jaar als fulltime kok in verschillende restaurants; vervolgens bekwaamde ze zich in journalistiek werk. In 2011 begon ze bij Het Parool als algemeen verslaggever met speciale aandacht voor zaken rond voedsel en voeding. Na het overlijden van de roemruchte culinair criticus Johannes van Dam volgde ze hem officieel op als restaurantrecensent bij het Parool.

Uit betrouwbare bronnen bij Het Parool vernamen we dat Versprille naar de Volkskrant gaat. Daar zal ze nationaal restaurantrecensies gaan schrijven. Desgevraagd bevestigde Versprille het nieuws.

Ze verwierf landelijke bekendheid door haar ontmaskering van biefstukrestaurant Piet de Leeuw in Amsterdam. Al jaren ging het gerucht dat het restaurant in plaats van runder-, paardenbiefstuk serveerde. Versprille bewees het door een eenvoudige DNA-test en won daarmee De Tegel, een prestigieuze journalistieke prijs. De jury van De Tegel roemde Versprille voor haar presentatie van 'stadsnieuws met landelijke allure'. De jury gaf haar een compliment in een tak van journalistiek waarin gewichtige meningen doorgaans de boventoon voeren: "De trits onderzoeksartikelen in een sector waar de gespecialiseerde journalisten te zelden onderzoek doen, is goed geschreven, met een lichte toon die mooi contrasteert met de vasthoudendheid van de verslaggever."

Hopelijk wint de Volkskrant met deze keuze een journalist die met haar benadering van voedsel en voeding niet alleen boven de grootstedelijke geest uit weet te stijgen, maar de Nederlandse eetjournalistiek bovendien een verfrissend informatieve allure weet te geven. Tot de zomer zal Versprille voor Het Parool blijven schrijven.
Dit artikel afdrukken