In krap vier maanden een afzet bereiken in Japan die de Nederlandse naar de kroon steekt, dat is niet iedereen gegeven. David Klingen, oprichter van de Nederlandse start-up Ghee Easy, is er beduusd van.
“Drie jaar geleden begonnen we met ghee maken vanuit de keuken in mijn Amsterdamse appartementje op twee hoog” vertelt Klingen. “Nu hebben we een complete fabriek staan in Bunnik en gaat onze ghee de hele wereld over.” Afgelopen week keken meer dan 14 miljoen Japanners naar de Mezamashi TV-show, waar de voordelen van ghee ten opzichte van boter of plantaardige oliën uitgebreid aan de orde kwamen. Sinds de eerste potten ghee begin dit jaar op de boot naar Japan gezet werden, is de vraag de pan uit gerezen. Deze week stond Ghee Easy in Japan in de top-10 van meest verkochte voedselproducten op webwinkel Amazon.
Langdurig verhit
Ghee is een hele zuivere vorm van geklaarde boter, legt Klingen ons uit. Het is een bakvet met de rijke smaak en geur van roomboter, maar het kan tot een veel hogere temperatuur worden verhit. Boter verbrandt al bij 130 graden, olijf- en zonnebloemolie gaan rond de 170 graden walmen. Ghee kan probleemloos tot 250 graden verhit worden. De grondstof voor ghee is biologische boter. Die wordt langzaam gesmolten en vervolgens langdurig verhit, minimaal 18 uur lang. Daardoor verdampt het water uit de massa en karamelliseren de eiwitten (in de zogeheten Maillard-reactie). Dat geeft ghee zijn kenmerkende geur en smaak.
Stijgende boterprijs
Vaart de zilvervloot nu ook binnen, met de duizenden kilo's ghee die per duurzaam scheepstransport naar Japan gaan? Helaas niet. De prijs van de grondstof voor ghee, biologische boter, rijst op dit moment de pan uit. Om aan voldoende boter te komen, moet Klingen nu al in de ons omringende landen boter aankopen. En ook de investeringen die nodig zijn om de productie op te schalen liegen er niet om. Om aan de vraag te kunnen voldoen, draaien hij en zijn team - eigenlijk nog altijd het oorspronkelijke vriendengroepje - extra productieshifts. Er staat een onvermijdelijke prijsverhoging op stapel.
Maar "We lachen ons rot", besluit Klingen. En waarom ook niet, als je zo stralend aangeprezen wordt als in de Mezamashi TV-show:
Dit artikel afdrukken
Langdurig verhit
Ghee is een hele zuivere vorm van geklaarde boter, legt Klingen ons uit. Het is een bakvet met de rijke smaak en geur van roomboter, maar het kan tot een veel hogere temperatuur worden verhit. Boter verbrandt al bij 130 graden, olijf- en zonnebloemolie gaan rond de 170 graden walmen. Ghee kan probleemloos tot 250 graden verhit worden. De grondstof voor ghee is biologische boter. Die wordt langzaam gesmolten en vervolgens langdurig verhit, minimaal 18 uur lang. Daardoor verdampt het water uit de massa en karamelliseren de eiwitten (in de zogeheten Maillard-reactie). Dat geeft ghee zijn kenmerkende geur en smaak.
Vaart de zilvervloot nu ook binnen, met de duizenden kilo's ghee die per duurzaam scheepstransport naar Japan gaan? Helaas niet. De prijs van de grondstof voor ghee, biologische boter, rijst op dit moment de pan uitIn Nederland is Easy Ghee inmiddels behoorlijk ingeburgerd. "Toen we net begonnen, waren onze klanten vooral culinaire types en van die echte foodies. Maar steeds meer mensen zien ghee nu als een dagelijks te gebruiken bakvet", zegt Klingen. Je kunt het in natuurvoedingswinkels, speciaalzaken en ook supermarkten vinden. Min of meer bij wijze van grap en zonder uitgesproken verwachtingen gingen de eerste potten naar Japan, omdat daar persoonlijke banden waren. "We moesten Duitsland nog veroveren, en ineens zijn we een mega-hit in Japan", grapt Klingen.
Stijgende boterprijs
Vaart de zilvervloot nu ook binnen, met de duizenden kilo's ghee die per duurzaam scheepstransport naar Japan gaan? Helaas niet. De prijs van de grondstof voor ghee, biologische boter, rijst op dit moment de pan uit. Om aan voldoende boter te komen, moet Klingen nu al in de ons omringende landen boter aankopen. En ook de investeringen die nodig zijn om de productie op te schalen liegen er niet om. Om aan de vraag te kunnen voldoen, draaien hij en zijn team - eigenlijk nog altijd het oorspronkelijke vriendengroepje - extra productieshifts. Er staat een onvermijdelijke prijsverhoging op stapel.
Maar "We lachen ons rot", besluit Klingen. En waarom ook niet, als je zo stralend aangeprezen wordt als in de Mezamashi TV-show:
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Als ze maar eerlijk vermelden dat het om geklaarde boter gaat dan is er toch niets aan de hand?
Iemand anders die ghee maakt (De Smaakspecialist; Bio Today ghee) had ook op het idee kunnen komen om eens te gaan kijken in hoeverre Japan een aantrekkelijke afzetmarkt zou zijn.
Ja, alsof de Indiërs het niet ook gewoon in de keuken gebruiken. OK, niet voor rundvlees dan, maar verder... Doet me denken aan de Brabantse kermissen van mijn jeugd, waar je als kind dezelfde ouweltjes snoepte als waarvan de hosties zijn gemaakt. Met wat meer suiker dan.
Maar die gekheid van "intellectual property" loopt soms ook de spuigaten uit. Wie heeft de fabricage van "Ceylon thee" uitgevonden? En Goudse kaas? Iedereen die zo nodig spul als ghee wil gaan opeisen moet dus ook maar onmiddellijk ophouden met theedrinken, Goudse eten en aardappels koken.
Kom op zeg, planten en voedsel zijn gemeenschappelijk erfgoed van de mensheid.
Haha, wat een reacties inderdaad daar! Kan me wel voorstellen dat niet alles met open armen wordt ontvangen, deze reactie van een Indiër legt een pijnpuntje bloot: "Ghee is niet zomaar een product, het wordt ook gebruikt bij godsdienstige rituelen en deze man bakt gewoon rundvlees erin, hoe erger kun je het maken?" Ach ja.
En je kunt het dus al langer bij de AH krijgen lees ik, Khanum Butter ghee 500 gram, voor 5,39. Niet biologisch.
Easy Ghee en de Japanse voltreffer trokken de aandacht verder, onder meer van RTL Z.
Opvallende teneur in de reacties op Facebook: verontwaardiging over de "culturele diefstal". Ghee is immers een eeuwenoud hindoestaans product. Dat de Japanners het niet eerder ontdekt hebben.... Ik werd er een beetje mies van. Gun deze jongens dit succes.
Marco, dan zou ik 8 euro voor een half pond bakvet vragen, amai, dan creëer ik elitebakvet! Duurt me wel te lang om te maken in mn keuken helaas, ben ik zo een dag mee bezig.. dan liever de 'westerse' ghee in een uurtje, fastfood-ghee ;)