Een betrekkelijk nieuw fenomeen onder koffieliefhebbers is de cold brew manier van zetten, ook wel Dutch coffee genoemd. De gemalen koffie een etmaal laten weken in koud water zou de beste methode zijn om alle gezonde stofjes, vooral antioxidanten, uit de koffie te halen. Sinds koffie gezond blijkt te zijn, worden allerlei nieuwe, optimale wijzen van bereiden geprobeerd.

Twee scheikundedocenten van de Amerikaanse Jefferson University, Niny Rao en Megan Fuller, beiden koffieliefhebbers, vroegen zich af of de koude manier van zetten inderdaad beter is dan de traditionele manier met heet water. Ze publiceerden hun bevindingen in Nature. De uitkomst was duidelijk. Niet de in korte tijd in bepaalde kringen zeer populaire manier van koud zetten, maar elke manier met heet water haalde meer gunstige stoffen uit dezelfde vier geteste maalsels.

“Koffie bevat veel antioxidanten. Als je het in bescheiden hoeveelheden drinkt kan het heel gezond zijn. Dat laat onderzoek zien,” aldus Fuller tegen de wetenschapswebsite EurekAlert. “We hebben ontdekt dat heet zetten meer antioxidante kracht heeft.”
EurekAlert - Hot brew coffee has higher levels of antioxidants than cold brew
Reageer
  • Deel
Druk af