Een mooi kijkje in de keten biedt de site van Vitalis Zaden, een grote zaadproducent voor de biologische tuinbouw. Als smaak belangrijk gevonden wordt door de tuinders, dan zou dat zeker een issue moeten zijn in de catalogus, want het begint met zaad - al is het lang niet de enige smaakbepaler. Inderdaad, bij de tomaten van het bedrijf is smaak met nadruk een verkoopargument. Over het ras 'Espino':
De Espino is een pruimtomaat met een vruchtgewicht van 120 gram die zowel los als tros geoogst kan worden. De vruchten hebben een uitstekende smaak, vruchtkwaliteit en leveren een hoge productie. En over de Campari (bio-versie van de Tasty Tom):
Een van de bekendste smaaktomaten uit het assortiment. De fijne ronde tomaat heeft een glanzende rode kleur, is stevig en heeft een uitzonderlijk goede smaak. Kan zowel los als in tros worden geteeld. Gemiddeld vruchtgewicht 50-55 gram.
Wat een lelijk woord, "smaaktomaat", maar kennelijk hebben we dat woord nodig in de Nederlandse taal. Er zijn immers ook smakeloze tomaten te koop. Zou er ook smaakzaad voor andere biologische groentes te koop zijn? Het antwoord is nee, althans in de catalogus is bij de andere groentes van smaak bijna geen sprake meer. Ja bij bindsla, maar dat is een ander verhaal.
Men legt ofwel de nadruk op het uiterlijk, zoals over de krulandijvie Chrono, die een soort poedel van de tuinbouw is:
Een goed gevulde krulandijvie van het type St. Laurent. Het blad is fijn getand en zeer sterk op rand. Chrono is sterk tegen schieten en kan met name in het voorjaargeteeld worden.
Ofwel de nadruk op de snelle groei, zoals de spinazie Taroy: Een opgericht, snelgroeiend ras voor zaai vanaf februari t/m begin april en voor de zaai in de herfst van half augustus tot half september. Ook geschikt voor de kasteelt met zaai in december en januari. Het blad is glad, ovaal-rond en donkergroen van kleur. Een aansprekend product voor de verse markt met goede resistenties.
Snelle groei leidt juist tot minder smaak?
Uiteraard zijn resistentie en opbrengst/oppervlakte de belangrijkste factoren. Allemaal niets mis mee, er moet geld in het laatje komen en groenten worden eerder gekocht op uiterlijk, dus zijn kleur, glans, stevigheid en krullerigheid een belangrijker doel van de veredelaars dan smaak. En vies zullen deze groentes niet zijn, mits goed opgekweekt. Maar smaak is onderdeel van de positionering, dat moet een uithangbord zijn. Hier staat het zwart op wit. Met tomaat werkt het kennelijk. Wanneer kiest de biologische sector ook massaal voor smaakspinazie, smaaklof, smaakbiet, smaakstokbonen, smaakmeiknolletjes en smaakkomkommers?
De niet-biologische concurrenten scherpen ondertussen al hun messen met tomaten met ingebouwde basilicumsmaak.
Op de foto: de stoksnijboon Helda
Bron: biovitalis.eu
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
bijna net zo erg als Snoeptomaat ;-).
Tis geen gesis, maar getjezus. Wat een woord. Nee, wat een begrip. Smaaktomaat.
@Dick, vanwaar dat gesis? Ontken je dat smaak een rol speelt in tomaatland?
Tssjjjjj .... Smaaktomaat ;-)
En vooral dat {i]niet schieten. En wat betreft spinazie; hoe sneller ie groeit des te meer blad hij produceert, des te verder je 'm in de zomer kan kweken. Spinazie schiet notoir snel in bloei in de zomer en dan zit je met een bloemetjes aan een steelt en twee zieltogende blaadjes.