Maar hoe moet dat spul nou heten? Meatless, vlees zonder. En waarom heeft het zin? Omdat je het kunt stoppen in producten die mensen nou eenmaal gewend zijn om te eten, zoals ballen gehakt. Dat zet snel meer zoden aan de dijk dan mensen bonen en lupine leren eten, zei Meatless' Jos Hugense hier gisteren.
En toen ging het mis. Wouter Klootwijk vindt dat je een bal gehakt geen gehakt moet noemen of laten uitzien als zo'n ding als het geen bal gehakt is. Dat is net als 'vers'. Het is wat het is en wat dat is weten we maar al te goed. Daar moet je niet mee kloten of toestaan dat het zichzelf niet meer is terwijl we dat wel denken. Niet omdat je een fiets geen fluitketel noemt of omdat Knorr Vie ook geen sinaasappelsap ging heten, maar omdat je mensen wilt leren dat ze wat zuiniger met vlees om moeten gaan. Dat is immers Jos' heilige duurzame doel.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Die claim kun je verifieren aan het reguliere product in Agrimarkt, maar ook aan het merendeel van de reguliere hamburgers elders. En dan klopt die claim echt. (anders zou hij trouwens niet toegestaan zijn)
En tja, dat vettige mondgevoel, dat is de unieke technische kwaliteit van Meatless en daar kan ik helaas niet over uitweiden. Kom nog maar eens een keer langs in Goes, dan zal ik je de kwaliteiten van de vezel demonstreren aan de hand van verhittingsproeven e.d. Je zult merken dat die sappigheid overeind blijft, ook als je bijvoorbeeld frituurt.
Sorry Jos, het is zeker niet mijn bedoeling het product onderuit te halen, maar open communicatie is een nogal beladen en subjectief onderwerp. Ik struikel over de 50%'s claim en de achterliggende gedachte. Wat is dan 100%? Als het niet Nevo is, wat dan wel?
Maar die discussie maakt het product niet minder, hooguit de claim. De rol die vet in vlees vervult is me al vele jaren duidelijk.
Wat betreft het vettige karakter dat een hamburger geacht wordt te hebben: dat doet je meatlight hambo zeker. Vrij opvallend zelfs, nu ik begrijp dat het eiwit met name de rol van het vet vervangt en niet vlees in het algemeen. Wat zorgt voor dat vettige mondgevoel in Meatless?
Je haalt dingen door elkaar.
Waarom moet de vetbesparing nu weer voor 100% voor rekening komen van Meatless? Dat wordt toch helemaal niet geclaimd?
De hamburger wordt 50% minder vet verkocht. Maak maar eens een hamburger met 4,5% vet, die is droog en niet lekker. Vet heeft functionaliteit in een vleesproduct. Met Meatless kan je nu juist wel een zeer mager product maken met een sappige smaak alsof het product een regulier percentage vet bevat.
Trimmings worden altijd op vetpercentage gekocht, daar wordt niet aan gesneden, niet met Meatless en niet zonder Meatless. Die trimmings verschillen niet van elkaar, behalve het gehalte vet. Je koopt ook verschillende kwaliteiten zalm, melk is ook in verschillende vetpercentages te koop en suikerbieten worden op suikergehalte geselecteerd. Wat is daar mis mee?
De Nevo tabel is geen benchmark voor dit product, maar heb ik gegeven als voorbeeld omdat hij openbaar toegankelijk is en je hem kunt verifieren. Je kunt ook de reguliere hamburger nemen in de Agrimarkt als referentie. Of kijk eens op de hamburgers die je normaal koopt.
Tja, en als je dit "mager wassen" noemt dan weet ik het niet meer. Wij proberen clean label magere producten te ontwikkelen met een lagere impact op het milieu. We communiceren zeer transparant over hoe die producten tot stand komen. Met instanties als de USDA, FDA en VWA wordt open gecommuniceerd over de gebruikte claims. Instanties als het LEI noemen de resultaten "spectaculair" en de grootste voedingsmiddelenconcerns in de wereld gebruiken dit product in 12 verschillende landen omdat het ze eindelijk de mogelijkheid biedt om vet te vervangen zonder verlies van smaak.
"Mager wassen"? Je kunt overal een complot achter zoeken Mark. Bekijk het eens van een andere kant, je hebt hamburgers gegeten die je lekker vond van smaak, maar die minder dan 6% vet bevatten (4,5% om precies te zijn). Heb je al eens eerder een hamburger gegeten met 4,5% vet die je lekker vond?
Nou, nee.
Hoe gaat dit in de realiteit? Ik stel me nu voor dat je gewoon 100 kilo '80/20' bestelt? Of vergis ik me en is het zo ambachtelijk als jij het nu brengt: we snijden het randje vet van de entrecote? Ik zou het graag willen weten.
En dan kom ik ook weer terug op de aangehaalde benchmark van Nevo. Er staat met koeienletters op de verpakking van de door mij gekochte hambo's dat ik 50% minder vet koop. Nu blijkt dat dat is gerelateerd aan de Nevo tabel. Maar jullie gebruiken een ander - magerder (gemaakt) - vlees als basis. Dus komt de vetbezuiniging maar voor een beperkt deel voor rekening van Meatless.
Ik kan niet beoordelen hoe geoorloofd en normaal het is om in marketing- en reclame-uitingen te refereren aan deze Nevo tabel. In hoeverre dit dé benchmark is.
Laat ik het zo zeggen: als ik '50% minder vet' zou lezen en het KK label (zie elders op deze site) bestaat al, dan meld ik het als "mager wassen".
behandeling?
als je een lap vlees klaarmaakt voor je restaurant en daar een rand vet afsnijdt, is dat "gekunsteld"?
als je de vetrand van je plakje ham afsnijdt, is dat een "behandeling"?
Vleestrimmings voor gehakt of andere vleesgrondstoffen worden geselecteerd op vetgehalte, in vakjargon heten zulke trimmings 90/10 of 80/20 of 70/30 waarbij het laagste cijfer het vetgehalte aangeeft. Vet uit een receptuur nemen doe je door de meer magere trimmings te nemen. Het gevolg is dat zo'n bal gehakt erg droog wordt en bovendien altijd nog een deel vet bevat. Met Meatless zorg je voor een nog lager vetgehalte en sappigheid alsof het vetgehalte regulier is. Meatless bestaat uit niets anders dan tarwemeel en zeewier. Komt geen enkele behandeling aan te pas. Gebeurt op dezelfde machines als regulier gehakt. Iedereen kan 't, niks geheimzinnigs. Wat is het verschil met een ei mengen in je gehakt? Of uien? Of paneermeel? Of brood? Of shoarmakruiden?
Niet gekunsteld dus. Eens?