Meatless. Da's vlees dat geen vlees is. Omdat dat duurzamer is, want je maakt van eiwitrijk plantaardig spul - tarwe, rijst, zeewier en lupine - niet via een dier maar direct het eiwitrijke eten dat we normaal uit vlees halen. Via een beest krijg je een boel stront en maar weinig kilo's. Via een plant heb je zo'n beetje alle kilo's nuttig eten ineens te pakken. Dat zou ervoor zorgen dat je makkelijk een mens of vier meer op aarde goede eiwitten kunt laten eten van de grond waarop die tarwe en lupine groeit. En da's duurzaam.

Maar hoe moet dat spul nou heten? Meatless, vlees zonder. En waarom heeft het zin? Omdat je het kunt stoppen in producten die mensen nou eenmaal gewend zijn om te eten, zoals ballen gehakt. Dat zet snel meer zoden aan de dijk dan mensen bonen en lupine leren eten, zei Meatless' Jos Hugense hier gisteren.

En toen ging het mis. Wouter Klootwijk vindt dat je een bal gehakt geen gehakt moet noemen of laten uitzien als zo'n ding als het geen bal gehakt is. Dat is net als 'vers'. Het is wat het is en wat dat is weten we maar al te goed. Daar moet je niet mee kloten of toestaan dat het zichzelf niet meer is terwijl we dat wel denken. Niet omdat je een fiets geen fluitketel noemt of omdat Knorr Vie ook geen sinaasappelsap ging heten, maar omdat je mensen wilt leren dat ze wat zuiniger met vlees om moeten gaan. Dat is immers Jos' heilige duurzame doel.Een balletje minder, moet geen balletje maakt-niet-meer-uit-want-nou-kan-het-toch-weer-allemaal worden. Het kan juist niet allemaal, ook niet met zo'n duurzame bal. Maak daarom het lekkerste balletje anders en je heb het helemaal voor elkaar. En anders? Nou, dan moet je er niet over praten en mensen gewoon bedotten door ze echt vlees te verkopen terwijl het dat niet is. But then again, don't f..k with people's minds. (On)eens?



Dit artikel afdrukken