Gisteren een opwindende draad over de ambachtelijkheid van een frika(n)del, die historisch een 'meat loof' of een op smaak gebrachte gehaktbal of gehaktworst blijkt te zijn.

Vanmorgen ging ik even naar de dichtsbijzijnde super; toevallig een AH. Om er op zoek te gaan naar meer gehakt vlees verwerkt in worst. Ik vond er palingworst en grillworst. Alletwee gemaakt van gehakte - gemalen - vleesresten. Je eet ze, anders dan de fricadelle, koud en niet warm gebakken bij je boerenkool of zuurkool.

Toen kwam de verrassing. Palingworst kost € 0,96 per ons. Grillworst maar liefst € 1,25. Da's op een kilo zomaar € 2,90 meer. Waarom?Ik ben gaan zoeken in de ingredientendeclaraties en begreep er niks van. In de palingworst zit 85% varkensvlees. In de grillworst 80% en wat spek. In de palingworst zitten minder toevoegingen. De grillworst blijkt nooit een grill te hebben gezien, maar zijn kleur en smaak van de kruiderijen te hebben. Maar verklaren die een prijsverschil van 30%.

Wie weet wat moderne fricadelle-makers uithalen om het te rechtvaardigen? Tis allemaal ongeveer hetzelfde vlees, waarvoor de varkensboer even weinig kreeg - nl. nog minder dan het prijsverschil tussen die twee worsten.
image

De declaraties aan de achterkant. Eerst de palingworst, daarna de grillworst:

image


image
Dit artikel afdrukken