Daarom, zeiden we, was Becel geen goed idee meer. Maar Unilever wilde het maar niet toegeven en kwam steeds met onderzoeken die het tegendeel moesten bewijzen. Prof. Martijn Katan was een van de steevaste verdedigers van die 'boter'-producten. Je kon er als journalist maar beter vanaf blijven. De man die het probeerde, Melchior Meijer, werd steevast getroffen door wat hij naargeestig noemde 'Katanische Verzen'.
Ik was dus verbaasd om in het blad De Molenaar te lezen dat ons Nederlandse ministerie van LNV opdracht heeft gegeven om het eens uit te zoeken. Het varken lijkt op ons en op varkens kun je het goed testen. En het bleek hartstikke waar. Weinig drietjes geven gedragsproblemen en dat komt door een teveel aan zesjes. Dat geldt waarschijnlijk dus net zo voor mensen.
Gaat Unilever nu eindelijk overstag en gaat de Becel in de ban? Da's lastig want dan hebben ze geen verkoopargument meer. Tis een zakelijk ethisch probleem van de bovenste plank.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Pieternel,
In dat geval raad ik je aan om ook wat research te doen naar de relatie tussen gluten/WGA en (auto)immuniteit. Frostegård is gluten aan het pinpointen als trigger van het auto-immune proces dat tot arterio/atherosclerose leidt. Negeer het hoongelach dat in Wageningen weerklinkt (negeer Wageningen als het even kan helemaal, je kunt je tijd beter besteden door bijvoorbeeld Zweeds te leren).
Dit stukje is een goed begin:
http://www.paleonu.com/panu-weblog/2009/6/23/the-argument-against-cereal-grains.html
En verder zou ik rondneuzen op de eerder gelinkte site van Stephan en bij dierenarts Peter (mijn eigen dokter ;-) ) van hyperlipid.
Josien, jullie gaan een gouden tijd tegemoet, al kan het in Unileverland Nederland nog even duren. In Zweden zijn de dammen al doorgebroken. Daar is Becel een vies woord en moeten de zuivelfabrieken bij elkaar lenen om aan de gigantische vraag naar boter te kunnen voldoen ;-).
Groet!
Melchior.
Melchior,
Heel erg bedankt voor je uitleg. Ik zit namelijk ook in een nogal controversiële patiëntenvereniging ( www.hypomaarniethappy.nl ). Deze club zoekt graag uit welk wetenschappelijk onderzoek en wereldwijd plaats vindt met betrekking tot schildklierziekten, met name de trage schildklier. Daar hebben we in Nederland naar schatting al 500.000! mensen van. Onderzoek naar goede eetgewoonten zijn uitermate belangrijk voor ons. Maar ook: hoe kunnen we voorkomen dat nog meer mensen deze autoimmuunreactie ontwikkelen.
Ook wat betreft de medicatie hebben we nogal een afwijkende mening van gezaghebbende endocrinologen, steeds onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek. Doe je dat namelijk niet, dan word je als patiëntenclub direct onder het vloerkleed geveegd. Kortom, wij zijn de luis in de pels van veel artsen. En dat lukt heel aardig.
Pieternel,
Dank voor je interesse. Coronairlijden heeft zeer waarschijnlijk ook een autoimmune component (google Frostegård). De eicosanoiden-pathways spelen zo'n fundamentele rol in (het reguleren van) immuniteit, dat grove, langdurige balansverstoringen haast wel tot disregulatie en dus tot toename van autoimmuniteit moeten leiden. Pubmed staat bol van de onderzoeken die dit in elk geval suggereren. Neem bijvoorbeeld een onderzoek naar islet autoimmunity bij kindertjes met een genetische predispositie voor diabetes type 1. In het abstract vertellen de auteurs dat het risico op IA (en dus op latere betacelvernietiging en manifeste diabetes mellitus) drastisch wordt verlaagd door suppletie van EPA/DHA (de langketenige omega-3's), maar ik vermoed op basis van ander materiaal dat verlaging van de enorme omega-6 achtergrondruis die in onze populatie normaal is (en die de aardige meneer van VGZ graag lekker hoog houdt) eenzelfde effect sorteert. In feite zeggen de onderzoekers het zelf ook, diep in het materiaal dat niemand leest:
In humans, constitutive COX-2 expression is significantly greater in monocytes of patients with type 1 diabetes, those at risk for the disease, and their relatives, than monocytes of healthy controls.43 Therefore, we hypothesize that under conditions of relative abundance of membrane omega-6 fatty acids, production of the COX-2–mediated proinflammatory prostaglandins may predominate and contribute to the etiology of type 1 diabetes; whereas, increased levels of omega-3 fatty acids may limit production of prostaglandins and promote the generation of anti-inflammatory resolvins and protectins.
Dus ja, ik vermoed dat de overmaat aan linolzuur in een supermarktvoeding een grote rol speelt in de explosie van autoimmuunziekten die we zien. De overspannen aandacht voor extra omega-3 bestaat bij de gratie van de overdaad aan omega-6. Een andere oorzaak is denk ik de zonne-angst die ons wordt aangepraat, in combinatie met het vermijden van volvette dierlijke producten. Als je diezelfde kindjes met een 'genetische aanleg' voor de autoimmune variant van diabetes voldoende vitamine D3 geeft (en dus hun 25(OH)D-spiegel op peil brengt), verlaag je het risico dat ze de ziekte zullen ontwikkelen met maar liefst 80 procent. Vraag me niet waarom dit soort evidence based medicine niet toegepast en niet eens gecommuniceerd wordt.
Melchior.
@melchior et al.
ik ben fris aan het vettenfront en vind het toch wel een prettig verhaal (smeuig? smerig? hihi). als consument, en als melkveehouder ;). kortom, nog niet alle nederlanders zijn bereikt die dit mogelijkerwijs (een beetje) interessant vinden.
Melchior,
Hoewel je weinig tijd hebt, toch een vraag:
Alle informatie die ik tot nu toe heb gelezen gaat toch richting problemen met het hart. Meerdere malen wordt genoemd dat Omega-6 ook ontstekingsreacties oproept. Is er wel eens een relatie gelegd tussen Omega-6 en het ontstaan van auto-immuun reacties? Ik denk dus aan het ontstaan van diabetes, reuma, schildklier en andere auto-immuun ziektes. Van diabetes wordt steeds gezegd dat toename van koolhydraten in het dieet oorzaak zijn, maar ligt er geen oorzaak in het ontstaan van een aanval tegen het eigen lichaam door ontstekingsreacties? Ik ben heel benieuwd of daar meer over bekend is. Ook Pollan rept er niet over.
Niet alleen het aantal diabetes patiënten neemt toe, maar ook mensen met een schildklierziekte. Van reuma weet ik dit niet.