imageDe boerenkrant van Nederland zette gisteren zijn minister te kijk. Op de drukjacht na, zou ze geen duidelijke beleidsvisie hebben. Verder heeft ze kritiek op de FAO, maar haar eigen department is in Nederland geen haar beter, aldus het AGD.

Ze had de krant geweigerd haar visie te geven op het verschuivende Europese budget voor boeren. Waar ze subsidie kregen voor landbouw, zien ze die verschuiven naar boeren natuurbeheer. Extensieve teelt dus. Als intensieve landbouwers in de middenmoot het niet zelfstandig halen, moeten ze maar verdwijnen, lijkt de onuitgesproken gedachte erachter te luiden. Zo blijven er vanzelf een paar grote bedrijven over. Niemand weet in handen van wie, maar de kans is groot dat het een paar supermarkten en grote voedingsjongens zullen zijn. Een Nederlandse boerenvoorman sprak die vrees een tijdje geleden al uit. Zijn visie was duidelijk: als financiële bestuurders over ons eten gaan, is dat niet zo best: dan krijg je pas echt tot op het bot uitgeknepen eten.

De boeren zijn niet blij, want ze zijn vooralsnog nu eenmaal afhankelijk van toeslagen om te kunnen werken. Daarnaast vinden ze het irreëel, want juist grote Europese boeren hebben een rol om de wereld te voeden. Onderwijl gaat de natuurbeweging door de minister via openbare oproepen aan te sporen om vooral meer aan natuurbeheer te doen. Als ik zou moeten gokken, zou ik zeggen dat die oproepen op de sympathie van de burger kunnen rekenen. Die kan zich tenminste iets voorstellen bij die leuke boerenlandschapjes, voor als hij met haar in een zonnig weekend of op vakantie 'ns naar buiten wil om zich te ontspannen.

En de minister, die houdt gewoon haar mond. Iedere dag verdwijnen er nog steeds een paar boeren, ondanks de goede prijzen voor m.n. akkerbouwproducten. Wedden dat het er op deze manier een paar meer worden.
Wie maakt ons eten? - het schijnt een non-issue te zijn want ondanks oplopende tekorten aan graan, melk en vlees staat ons leven in het teken van overvloed en obesitas. Het onderwerp zal wel niet persfähig wezen.

Geen visie geven is ook beleid. De vraag is alleen of erover is nagedacht.
Dit artikel afdrukken