Kwarx, zo heet het materiaal van het eerste werkelijk onbreekbare glas. Een uitvinding waar de horeca op heeft zitten wachten. Want de hoeveelheid glasbreuk kan soms behoorlijk oplopen.
David Cobbold, die het glas recentelijk presenteerde, vertelde dat ze werkelijk onbreekbaar zijn. Om zijn woorden te onderstrepen sloeg hij het glas een aantal keren op de tafel...... en het glas overleefde de aanval. Op dit moment zijn er slechts zes diverse glazen in de handel die voor de verschillende type wijnen gebrukt kunnen worden. Arc-Internationaal is de producent. Er zit twee jaar ontwikkeling in. De naam is een samenvoeging van 'quarck' en ' quartz'
bron: decanter
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De kwarx glazen zijn erg sterk en gaan zo'n 2000 wasbeurten in de vaatwasser mee!
Het zijn trendy en revolutionair design dat wijnliefhebbers van een geweldige smaaksensatie voorziet! De hoekige glasvorm zorgt ervoor dat de smaken en geuren van de wijn zich optimaal kunnen ontwikkelen.
Zijn onder andere bij Prinselijk Proeven te Mijdrecht.
http://www.prinselijkproeven.nl
van de open up heb je TANNIC is t grootst (55 cl.) 237 gram, dan SOFT (47 cl. 200 gr.) UNIVERSAL TASTING (40cl. 188 gr.) en SWEET (27 cl. 130 gr.)
vrij licht dus vergeleken met gewoon glas, en vergelijkbaar met bv cristaline van spiegelau.
Behoor jij tot de wino's die het liefst alleen het gewicht van de wijn voelen, of ben je meer een robuust type? Wat ik ook heel mooi vindt trouwens zijn die ultralichte champagneflutes van Vinalies, die wegen bijna nix! ik vond voor mezelf die open up iets te revolutionair, drink uit een mooi glas liever wijnen op dronk dus voor proeverijen ed. heb ik het traditionelere model gekocht.
Dank voor je reactie Allard. Leuk weer eens van je te horen. Overigens is alles kapot te maken dat weten we uit de harde praktijkervaring allang. Het gaat om het feit dat je een glas hebt wat tegen een stootje kan en beter resistent is tegen breuk dan het gewone materiaal. overigens een vraag uit pure interesse, hoe zwaar weegt zo'n glas, licht het lekker in de hand of valt dat tegen?
de glazen moeten 7 tot 9 euro gaan kosten, en er zijn ook traditionele modellen verkrijgbaar.
die op het plaatje heet "open up" en de bedoeling ervan is dat (te?) jonge wijnen zich hierin goed ontplooien en tonen. door de relatieve "ondiepte" en de grote oppervlaktespiegel is er veel zuurstofcontact.
ik stond met een traditioneel model quarx gisteren bij een klant, die het glas na enige grootspraak mijnerzijds zonder problemen stuksloeg helaas....
het is overigens wel absoluut veel sterker dan conventionele glazen of kristal, heeft een fijne dunne rand en en mooie en duurzame helderheid.
per "lijn" zijn er 6 tot 8 modellen.
(ha ailko, long time!)
Serge,
Ik vermoed van wel, en dan met name de gebruikbaarheid in de praktijk want die heeft hier een voordeel van. Culinair gezien verwacht ik dat bijvoorbeeld het Nederlands Gilde van Sommeliers dit glas zal gaan gebruiken in proefsessies en hierover verslag zal gaan doen, maar er is vast niet zoveel onderzoek aan gedaan als bij riedel.