imageDe Dierenbescherming staat deze Lijdensweek stil bij het lijden van kreeften. In een polemisch persbericht haalt ze fel uit naar 'koks, vissers en andere belanghebbenden'. Deze stonden bij de opening van het kreeftenseizoen afgelopen donderdag 'in de rij om op basis van niet-wetenschappelijke argumenten te beweren dat kreeften geen pijn kunnen voelen en dat het daarom helemaal niet erg is om ze levend te koken.' Zie ter vergelijking de uitleg van bioloog G. Heerebout, die overigens humaan adviseert om kreeften te koelen voor het koken.

'Waarom kreeften volgens koks, vissers en andere belanghebbenden niet zouden lijden? Omdat ze geen geluid maken als ze de pan met kokend water ingaan. Onzin, een kreeft heeft geen longen en geen stembanden dus is helemaal niet in staat om geluid te maken. Dat wil echter niet zeggen dat hij ‘dus’ ook geen pijn ervaart.'

Hier tegenover stelt de Dierenbescherming verschillende 'internationale onderzoeken' die aan zouden tonen dat kreeften en krabben (en diverse inktvissen) wel degelijk pijn voelen en kunnen lijden. Zie de link in het persbericht.

Kreeften reageren op een vergelijkbare manier op pijnstillers als gewervelde dieren. Verder is aangetoond dat kreeften pijnlijke objecten en ervaringen kunnen herkennen en onthouden. Fysiologische studies tonen aan dat kreeften ernstig gestrest zijn als ze worden gehanteerd of uit het water worden gehaald...Het is slechts een kwestie van tijd voordat men moet erkennen dat ook kreeften, krabben en inktvissen pijn en stress kunnen ervaren en dat dit consequenties zal hebben voor de manier waarop met deze dieren wordt omgegaan…
Dit artikel afdrukken