In NRC Handelsblad gisteravond een berichtje: boeren verdienen geen fluit meer. Het Landbouw Economisch Instituut verklaart dat grotere bedrijven een betere inkomenspositie hebben. Hebben die het beter of lijkt dat maar zo?

Inkomen boer op laagste peil in twintig jaar
Door een onzer redacteuren
Den haag, 23 juni.

Nederlandse boeren en tuinders hebben in het afgelopen recessiejaar hun jaarinkomen zien halveren van 50.000 tot 24.000 euro. Van dat bedrag was nog maar 5.500 euro afkomstig van agrarische activiteiten, het laagste niveau in twintig jaar.

In 2008 waren de landbouwactiviteiten bij een gemiddeld agrarisch bedrijf nog goed voor een inkomen van 36.000 euro, 72 procent van het totale jaarinkomen. Vorig jaar verdienden boeren meer buiten hun bedrijf – gemiddeld 18.500 euro per jaar – dan erbinnen. Dat blijkt uit het Landbouw Economisch Bericht dat het Landbouw Economisch Instituut (LEI) gisteren publiceerde.

De inkomstendaling kwam volgens onderzoeker Petra Berkhout van het LEI vooral door de lage prijzen voor landbouwproducten. In 2009 daalden de prijzen gemiddeld 8 procent. Dat werd niet gecompenseerd door de productieverhoging van 3 procent.

De verschillen binnen de sectoren zijn groot. Terwijl het inkomen van akkerbouwers redelijk op peil bleef, leverden met name glastuinbouwers flink in. Hun inkomen over 2009 was zelfs negatief. Het aantal faillissementen in de agrarische sector kwam uit op honderd, een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor.Volgens Berkhout zijn faillissementen desondanks nog een „marginaal verschijnsel” in de sector. De meeste bedrijven stoppen omdat ze geen opvolger hebben. „Zoon of dochter kiest liever een andere baan als blijkt dat er met het bedrijf van hun ouders niet veel te verdienen is.”

Het aantal agrarische bedrijven nam in 2009 af met 2,9 procent tot 73.008. Deze trend zal zich voortzetten, verwachten de onderzoekers. Tegen 2020 zal het aantal land- en tuinbouwbedrijven in Nederland onder de 50.000 gedaald zijn, 30 procent minder dan nu.

De vrijgekomen grond en productiecapaciteit worden veelal overgenomen door concurrenten, die daardoor steeds groter worden. De huidige crisis werkt schaalvergroting nog eens extra in de hand, zegt Berkhout. „Grote bedrijven hebben relatief minder last van inkomstendaling, omdat zij een gunstiger verhouding van kosten en opbrengsten hebben.” Het aantal ‘megabedrijven’ in de Nederlandse landbouw groeide sinds 2000 van 1.060 naar 1.760. Meer dan de helft daarvan bestaat uit glastuinbouwbedrijven.

Het LEI verwacht de komende jaren een herstel van de landbouwprijzen, onder meer door de toenemende vraag naar biobrandstoffen.

Of de prijsstijgingen ook zullen leiden tot een verbetering van het inkomen van boeren en tuinders, durft Berkhout niet te zeggen. „Ook energie en veevoer zullen dan duurder worden.”


bron: NRC Handelsblad
Dit artikel afdrukken