Ze zijn er nog steeds, eigenwijze ambulante aardappelhandelaren. Zoals deze, gefotografeerd op de markt in Wormerveer in 2006.
Hij heeft niet elke week dezelfde handel maar koopt betrekkelijk kleine partijen in die hem goed bevallen. En hij heeft er dan wat over te vertellen aan zijn klanten. De rasnaam op zich zegt niet alles over de kwaliteiten van een aardappel, er zijn slome, maar ook fantastische Nicola's. Diny Schouten geeft een paar berichten lager af op de Roseval, mogelijk heeft ze gelijk. Maar 'mijn' aardappelhandelaar kocht een partijtje 'Hollandse Roseval' en maakte mij er op attent. Lieve help, wat lekker. Week later wou ik meer. Ze waren op. Hij lachte triomfantelijk.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Eric Ottevanger Ik weet wel dat je deze overheerlijke aardappel gewoon bij een groenteboer kunt halen. Bijvoorbeeld de lekkere groente/fruit boer van Brenkelen op het binnenwegplein in Rotterdam.
De meeste 'nieuwe' aardappelen in winkels komen van planten die eerst zijn doodgespoten. Het loof ligt voor lijk op de akker. Twee weken na het spuiten worden de aardappelen gerooid.
Verse nieuwe aardappelen komen van groene planten. Ze hebben zo'n tere huid dat ze niet tegen smijtwerk kunnen in distributiecentra van supermarkten. Ze kunnen het best kort na de oogst gegeten worden. Met schilletje.
Zeg, Wouter, "verse verse aardappelen", noemen we die in Nederland niet gewoon "nieuwe aardappelen"? Of komen nieuwe aardappelen ook van vermoorde planten?
Roseval is geen Nederlands aardappelras maar een Hollandse akkerbouwer deed wat Roseval-pootgoed in de grond, met opmerkelijk resultaat.
Let op: kleinschaliger akkerbouwers gaan het maken in Nederland. Aan bulk is geen bal meer te verdienen, aan fantastische spullen, van dichtbij huis te meer. De culinaire toekomst ziet er prachtig uit. Voor u, zelfs als u in Amsterdam woont.
Hollandse Roseval? Ik weet niet waar AH de Roseval destijds vandaan haalde, die vond ik in elk geval erg lekker. Omdat ik ze bij AH niet meer zag ben ik afgelopen december uitgeweken naar de groothandel, waar ik Franse Roseval kon krijgen. Niet gaar te krijgen, en bijgevolg ook niet lekker te eten.
Ik eet niet vaak aardappels, maar áls ik ze eet, dan wil ik ook lekkere. Als ik dit en het verhaal van Diny Schouten zo lees moet ik daarvoor bij de aardappelspecialist zijn.