Ik pik er even drie elementen uit, en daarna zal ik me hardop iets afvragen. Iets waarop ik momenteel het antwoord nog niet weet.
Ten eerste is er het veelzeggende "een te hoge concentratie" in de waarschuwing van Unilever. Het probleem is dus niet dat het goedje in het product in zit, maar dat er "te veel" in terecht is gekomen. Zit het in andere producten ook, alleen dan in concentraties waarin het geacht wordt geen kwaad te doen? Wat is het eigenlijk? Die laatste vraag kon ik gelukkig beantwoorden doordat ik nogal veel naslagwerken heb staan. In één daarvan vond ik dat 4-methyl benzophenone (zoals het in het Engels heet) niet alleen een hulpstof in drukinkten is, maar ook a constituent of synthetic perfumes and as a starting material for the manufacture of dyes, pesticides and drugs (especially anxiolytic and hypnotic drugs). Wat het spul in drukinkt doet, is met inmiddels ook duidelijk: het voorkomt dat de bedrukking onder invloed van licht (zoals de tl-verlichting in supermarkten) gaat verkleuren. Het zit er dus in om de lokkende felle kleurtjes ook onder het akelige licht in de super in stand te houden, zodat de consument niet naar droevig verlepte taco's staat te kijken die vermoedelijk een realistischer beeld geven van wat er na het bij elkaar mikken van de inhoud van het vrolijke doosje op je bord ligt. Maar hoeveel is nu precies een "te hoge concentratie"? Je krijgt er de vinger niet achter.
Ten tweede is het niet de eerste keer dat er met dit goedje ongelukken gebeuren. Lidl moest nog maar een kleine twee weken eerder een aantal ontbijtgranen van de schappen halen wegens precies hetzelfde probleem met precies dezelfde hulpstof. Het Bundesinstitut für Risikobewerting (BfR) in Duitsland vond het reden genoeg om producenten ontraden om hun verpakkingen nog langer te bedrukken met drukinkt waarin 4-methylbenzofenon is verwerkt (hier het rapport in het Duits). In België is, hangende onderzoek, besloten dat er in voedingsproducten niet meer dan 600 μg 4-methylbenzofenon per kg mag voorkomen. In Nederland bestaat (nog) geen advies ter zake.
Is het gevaarlijk? Het antwoord daarop is dat we dat niet weten. Bij proeven op ratten is een enigszins verhoogde kankerincidentie bij mannelijke dieren vastgesteld. Over het effect op de mens is niets bekend--dat wordt nu onderzocht nu er problemen zijn opgetreden. De European Food Safety Authority heeft vandaag, naar aanleiding van het ontbijtgranenincident van twee weken geleden, een voorlopige verklaring afgegeven. Daarin staat onder
Met andere woorden: eigenlijk weten we niets, maar nu het allemaal wat veel wordt, zullen we er eens naar kijken. "Not enough scientific evidence", heet het vooralsnog. Maar we denken dat het wel meevalt allemaal. Tenminste, voor de meeste mensen. Als je niet tot de meeste mensen hoort, moet je even afwachten tot ten vroegste eind mei de resultaten van grondig onderzoek binnen zijn.
Overigens is volgens de Belgische voedselautoriteit deze hulpstof "vrij gangbaar" in drukinkten die gebruikt worden voor voedingsproducten. En ook schijnt men daar nu tot het inzicht te zijn gekomen dat alleen een binnenverpakking van aluminiumfolie kan voorkomen dat de stof in het voedsel dringt. De modale K&K-consument eet dus zo te zien nog wel een tijdje 4-methylbenzofenon.
Ten derde heb ik hier het mailtje van mevrouw S. in Hilversum, wier echtgenoot en kinderen dol zijn op Knorr Wereldgerechten en waar ze dus ook regelmatig op tafel staan. Zij besloot na lezing van de waarschuwing naar Unilever te bellen. "Er staat dat ik het product moet weggooien". Ja, dat moest ze ook beslist doen. "Maar wat nu als we het al gegeten hebben?". Oh, dan hoefde ze zich totaal geen zorgen te maken. "Maar dus wel weggooien wat ik nog niet opgegeten heb?". Jaja, zéér beslist, en vooral niet meer opeten. Mevrouw S. in haar mailtje aan mij: "Intussen vraag ik me af of dit goedje misschien de uitslag op de benen van mijn dochter heeft veroorzaakt". Je kunt je er wat bij voorstellen, bij zoveel hypocrisie. Unilever heeft duidelijk nog het één en ander te leren als het om crisismanagement gaat.
Het zijn drie elementen in een verhaal dat mijn ochtendblad vandaag al niet eens meer de moeite waard vond. Maar ik blijf met vragen zitten, terwijl een stokoud reclamedeuntje van King Corn--heel eng brood dat probleemloos weken goed bleef--door mijn hoofd spookt: "het enige wat je weggooit, is de verpakking". We hebben het altijd over de inhoud en over hoe (on)verantwoord die is, maar wat doen de verpakkingen van industrieel voedsel eigenlijk met ons? Het lijkt me een hele klus om daar de vinger achter te krijgen. Moeten we maar gewoon luid en duidelijk gaan roepen dat deze episode nog maar eens een reden geeft waarom de enige echt bewuste keuze per definitie niet uit een pakje, zakje of bakje met vrolijke opdruk komt? Of wat? Ik weet het niet. Wie wel?
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Weer een terugroep actie! voor de DERDE keer binnen een paar maanden worden moeten er aardappel 'kroketjes'(?) worden terug geroepen omdat ze in de fituur zouden spetteren. ik meen dat het al eerder bij SPAR en AH is voorgekomen? http://www.spar.nl/nucontroller.asp?portalid=1&navid=168&lcid=nl
Het issue van printing ink migration is een serieuze
Packaging ink migration ruling challenged
By Jane Byrne, 03-Mar-2009
Tetra Pak said it is appealing a ruling by an Italian judge who sentenced both the global packaging equipment supplier and food giant Nestle to pay compensation to a party based on the presence of a packaging chemical in baby milk.
According to the ANSA news agency, the Sicilian court ruled that Nestle Italia and Tetra Pak International were responsible for the ‘psychological prejudice’ suffered by the parents of two girls when they became aware that the infant formula their daughters had consumed was contaminated by IsopropilThioXantone (ITX).
Product recall
Italy’s food safety regulators detected ITX in some batches of Nestle baby milk in 2005, sparking a massive recall at the time. The packaging had been produced by Tetra Pak, and the ink curing agent was found to have migrated from the carton into the milk
http://www.foodproductiondaily.com/Quality-Safety/Packaging-ink-migration-ruling-challenged
De meeste voedselverpakkingingen worden volgens mij in rotatie druk gedaan op flexo of diepdruk. Daarbij worden geen vellen maar rollen bedrukt. Deze rollen worden later gestanst in de juiste verpakkingsvorm. Nieuwe technieken maken tegenwoordig ook het bedrukken in rotatie offset met UV inkten mogelijk.
Naast slordig werken in de drukkerij waardoor de inkt met de gevaarlijke stoffen overzet op de niet bedrukte zijde is er ook een andere mogelijkheid van gevaarlijke stoffen om in het voedsel terecht te komen. Het probleem na het bedrukken van inkten kan ook het migreren van de stoffen door de kartonnen of flexibele verpakking heen zijn. Iedere verpakking is in meer of mindere mate poreus. Iedere stof heeft een bepaalde migratiewaarde waarmee hij migreert en na verloop van tijd uiteindelijk met het voedsel in contact kan komen.
Printing ink manufacturers zijn er mee bezig. Aangezien er hiervoor nog geen specifieke europese richtlijnen zijn.
http://www.meprinter.com/EN/Articles/Show.asp?Id=158&P=1&Q;=&R;=&C;=&Y=2009&M=02
http://www.eupia.org/doc/easnet.dll/GetDoc?APPL=2&DAT_IM=020BE4
Gerrit-Jan's probleem met de formulering 'te hoge concentratie' is puur juridisch. Theoretisch is elk molecuul aan te tonen, dus het zit er of wel, of niet op. En 'niet' gaat dus een beetje ver.
Het nadeel van deze waarschuwcultuur is dat op het internet ook een schrijnend bericht staat van een man wiens vrouw een miskraam kreeg, vlak na het consumeren van zo'n Knorrgerecht.
En of dit nu wel of niet de oorzaak geweest kan zijn, daar komt zo'n paar met alleen maar het communiceren van deze terugroepactie niet achter.
Gerrit Jan, Als producent ben je verantwoordelijk voor wat je op de markt brengt dat moet namelijk voedselveilig zijn. Daarvoor voer je als producent een risicoanalyse uit, blijkbaar is dit onvoldoende gedaan. Ik kan me wel voorstellen dat dit niet direct een gevaar is waaraan je denkt.