imageVegetariërs dragen tuinbroeken of zelfgebreide slobbertruien. Ze zijn links en pacifistisch. Ze spoelen de wc door met regenwater. Ze knippen hun eigen haar, als ze dat al doen. Ze douchen zich niet meer dan een keer per week. Als ze al spiritueel zijn ingesteld, uiten ze dat in de vorm van Oosterse filosofieën. Ze wonen wanneer ze jong zijn het liefst in communes of in kraakpanden, als ze oud en rijk zijn in vrijstaande huizen met zonnepanelen en regenwaterinstallatie. Jong een uitkering, oud een riante overheidsbaan. Vega-vrouwen dragen geen make-up, vega-mannen lezen de Panorama niet. Op het menu staan vooral grauwe peulvruchten, grove granen, knollen en pastinaken, die vergezeld met een glaasje zelfgemaakte mede wordt verorberd, al discussiërend, in feite elkaar voortdurend gelijkgevend, over de gedeelde weerzin tegen Amerika en het kapitalisme in het algemeen.

Dit is de gangbare associatie bij het woord "vegetarisch". Maar dat moest maar eens veranderen, als het aan Nadine Abensur ligt. In het februarinummer van Delicious schetst ze hoe het oude "ideologische koken" (linzenmoussaka) ten einde kwam en echt lekker vegetarisch eten de menu's heeft veroverd: Niet-vegetariërs koken de meest fatastische vegetarische gerechten. De meest verstokte vegetariërs koken helaas nog vaak te veel vanuit de ideologie en hebben te weinig aandacht voor smaak en inspiratie.

De visie [op vegetarisch] is langzaam aan het veranderen. Als je in het verleden het woord "vegetarisch" uitsprak, dachten mensen direct aan saai, kleurloos eten als linzen met bruine rijst. En kijk nu eens om je heen bij de supermarkt of bij de groenteboer: de meeste kleur vind je bij groente en fruit!


Gezien deze trend is het ook langzamerhand bizar te noemen dat terwijl bijna elk regulier restaurant een vegetarisch menu biedt, er geen enkel vegetarisch restaurant is met vlees op de kaart. De ideologie is immers de gootsteen ingelopen.

Abensur geeft verschillende neo-vegetarische recepten cadeau in de Delicious en op haar site. In het magazine bijvoorbeeld walnoten-rozijntoast met toppings van pompoen en avocado en kikkererwten-kruidensalade met gegrilde haloumi.
Dit artikel afdrukken