1 oktober is het World Vegetarian Day. Al sinds 1977. In Nederland besteedden de nationale media er vandaag geen aandacht aan - mogelijk is het voor Nederlanders inmiddels zo gebruikelijk af en toe eens vegetarisch te eten, dat Wereldveggiedag geen nieuws meer is. Bij onze zuiderburen haalde Wereldveggiedag nog wel de kranten.

Zo biedt Het Nieuwsblad een vijftal overheerlijke vegetarische recepten. Bovendien maakt de krant melding van het initiatief van het catering- en thuiskokbedrijf Amuz&Vous, dat vanaf nu een 'wekelijkse veggie-take-away' start.

687.000 dieren per dag
De Standaard ontplooit een bescheiden mediacampagne. De krant sluit aan bij Belgische organisatie EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief) die Belgen oproept vandaag vegetarisch te eten. 'Zo sparen we het leven van bijna 687.000 dieren’, citeert de krant. EVA komt tot dat getal op basis van een gemiddelde levensverwachting van 80 jaar en een eerder gemaakt sommetje waaruit blijkt dat iedere Belg gedurende zijn of haar leven gemiddeld 1.800 dieren eet. Jaarlijks consumeert België 239 miljoen dieren. Eén dag geen vlees eten scheelt dus de genoemde 687.000 dieren.

‘Niet alleen de dieren zullen ons dankbaar zijn. Ook op het milieu, de voedselverdeling en onze gezondheid heeft meer plantaardig eten een positief effect’, citeert De Standaard. De krant nodigt iedereen uit foto's van vegetarische maaltijden te delen via de sociale media, zoals Facebook en Twitter. Van de hashtag #wereldveggiedag hebben tot nu toe vooral Belgen gebruik gemaakt.

Fotocredits: 'Heart of Gold', uitsnede, Holger
Dit artikel afdrukken