Het mosselseizoen startte dit jaar 5 weken later dan gebruikelijk. De mossels zijn nog klein, maar zitten vol 'vlees'. Marinus Padmos uit Bruinisse, wiens stamvader ook al op mossels viste, zegt: “Dit jaar zijn de mossels kleiner en het zijn er minder, maar ze hebben bijna 30-35% vlees. Normaal hebben de mossels ongeveer 25% vlees.”

Mossels zijn een natuurproduct. De natuur is hun vijand en bondgenoot
Groei
“Mossels hebben een groeicyclus van twee jaar, maar deze hebben in hun eerste jaar een groeiachterstand gehad,” legt Padmos verder uit.

Het tweede jaar zijn de mossels juist extra gegroeid, maar niet genoeg om hun aanvankelijke achterstand in te halen. Waarom is nog onduidelijk. Alle mosselmannen die ik spreek, zeggen hetzelfde: mossels zijn een natuurproduct. De natuur is hun vijand en bondgenoot. Als mosselkweker ben je dus overgeleverd aan de wet en wil van de zee.

Moeilijk in de mosselsector
“Helaas ziet de consument alleen de schelp, dus dat werkt niet mee voor de prijs,” zegt Padmos over de kleine maar zware mossels van 2018. De afgelopen 3 jaar kampte de mosselsector al met lagere verkoopprijzen. “Als ondernemer moet je continu aan de weg timmeren om te overleven,” aldus Padmos. Daarom heeft zijn bedrijf in de jaren 2003 – 2008, ook een zware periode voor Nederlandse mosselaars, twee bedrijven overgenomen. Schaalvergroting om, in dit geval, onder water te blijven. De gelijkenis met boeren op het land dringt zich op.

Een mosselbaan
Mosselkweker Cees Otte drukt me op het hart om vooral niet te vragen over hoe het nu gaat. Dit is immers een momentopname in de mosselsector. Hijzelf is 3e generatie mosselkweker. “Het gaat om de grote lijn van voortbestaan. De liefde die we voor mossels hebben, kan je niet in een kort stuk uitleggen. We doen dit omdat we weten dat we een goed product hebben.” Hij vertelt over zijn 18-uur durende, onregelmatige werkdagen. “Soms zitten we 4 of 5 dagen achtereen op de boot.” Op zijn vrije vrijdag werkt hij voor de nieuwe mosselorganisatie die zich inzet om de mossels beter op de markt te krijgen. De twee zonen van een andere mosselkweker, de nieuwe generatie erbij. Zij moeten het uiteindelijk overnemen.

Het is “echt een mannenwereld,” vindt Cees. “Jij (wijzend naar mij) hebt de kracht er wel voor. Daar gaat het niet om.” De werktijden is wat de meeste vrouwen afschrikt. “Het is funest voor je biologische klok.”

De percelen van de mosselkwekers liggen al 25 jaar op dezelfde plek
Even zoeken
Ondertussen staan tientallen journalisten en filmploegen ongeduldig te wachten aan de rand van de boot tot de onderzeeër eindelijk boven water komt.

Het duurde lang, maar niet omdat de mossels te klein zijn.

De overheid werkt samen met de mosselkwekers om de ‘bakens te verzetten’ en hun werkterrein aan te passen aan onze tijd. De percelen van de mosselkwekers liggen al 25 jaar op dezelfde plek, terwijl de stromingen onder water veranderden. De overheid wijst nieuwe, gunstiger gelegen percelen toe. De mosselaars hopen dat die ook hun productie verhogen door een betere voeding van de schelpdieren. Het perceel waar de onderzeeër de mossels aanvankelijk zocht, bleek al verlaten. Dit was alleen nog niet doorgegeven aan de organisatie. Het werd dus even zoeken dus en dat veroorzaakte wat vertraging.

Of ze lekker zijn? Ik proefde ze, zowel rauw als verhit. Heerlijk!

Dit artikel afdrukken