Maar vanaf dit punt komen de voorlichters in de penarie. Want, lastige Nederlanders als wij zijn, wij willen geen kaal brood met halvarine eten. We willen beleg!
Dat mag. Maar tot op zekere hoogte. Toegestaan is 1,5 plak kaas (liefst 20+) en 1 plak magere vleeswaren. En wat dan te doen op de overige 3,5 boterhammen? Geen pindakaas, want ‘dat bevat eng veel vet’ (ook al zijn dat diezelfde gezonde vetten als in halvarine). Geen ei vanwege het ‘cholesterol’, nou ja, hooguit drie keer per week.
Dan word het dus zoet beleg. Bij voorkeur light jam zegt het Voedingscentrum, maar men adviseert er ook rustig vruchtenhagel of appelstroop voor kinderen in de groei. Puur suiker dus, zonder enige voedingswaarde en verzadiging.
Ben ik nou de enige die dit volslagen krankjorum vindt?
Dan liever de PuurGezonde manier. Minder brood. En het brood dat je eet, besmeer je met roomboter, pesto, humus, olijfolie of andere smaakmakers. Je belegt het met producten die lekker zijn en die veel voedingswaarde leveren, zoals een omelet of een zelfgemaakte tonijnsalade, volvette boerenkaas met tomaat, makreel, pindakaas en partjes appel met kaneel. Als je wilt, eet je er nog een salade bij of een homemade soep met veel groenten.
Ben ik nu de enige die op zijn klompen aanvoelt dat dit veel gezonder is?
Fotocredits: Frans Schouwenburg
Deze column verscheen gisteren op puurgezond.nl
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Inmiddels is de reactie op Karine binnen.
Even een vraag.
Waarom is het ministerie van EZ de grootste subsidieverstrekker aan het Voedingscentrum en niet VWS?
[sceptische modus aan] Waarom überhaupt het ministerie van EZ? Wat is het nationaal economisch belang van het voedingscentrum? Toch niet De Ruyter met zijn broodbeleg hoop ik [sceptische modus uit]
Ik heb geen referentie naar het echte onderzoek. Wat ik ervan begrijp is dit een onderzoek met muizen. Dieronderzoek is per definitie niet 1-op-1 te vertalen naar mensen. Zeker niet met muizen. Die zijn herbivoor en mensen niet. Dus muizen overvoeren met vet zegt niet zoveel over mensen.
Guido, terwijl we hier wachten op Stephans terugkeer uit Granada, hoe duid jij het nieuws dat vandaag in alle kranten opduikt: vet heeft toch een raar effect in de moderne jungle?
@Liesbeth:
"dat stuk van de GGD is zorgwekkend slecht en geen onderbouwing van wat dan ook. "
Het is een column, geen wetenschappelijk artikel.
"De GGD denkt dat we afvallen door meer te bewegen in plaats van minder te eten. Om 1 kg af te vallen moet je echter 25 (!) uur wandelen. Uiteraard is bewegen prima, maar het is niet de eerste stap om af te vallen."
Ik ben het helemaal met je eens.
"Daarnaast trekken ze conclusies over suiker uit een opiniestuk in plaats van een wetenschappelijk artikel. De visie van de endocrinoloog is gebaseerd op dit artikel: http://download.cell.com/trends/endocrinology-metabolism/pdf/PIIS1043276013000878.pdf?intermediate=true "
Ik weet niet wie "ze" zijn en over welke conclusies je het hebt. Het Volkskrant artikel waar Van der Velpen naar refereert is niet vrij toegankelijk. Het artikel waar jij naar refereert gaat over kunstmatige zoetstoffen, daar gaat het in de column niet over.
Een ander artikel over Aart Jan van der Lelij geeft neem ik aan dezelfde strekking weer als wat in de Volkskrant stond.