Veel brood moeten we eten van het Voedingscentrum. Ik, als 46-jarige dame, word bijvoorbeeld geadviseerd om minstens zes sneetjes per dag te eten. Want dat levert me vezels, jodium en B-vitamines. Bovendien is brood een handig transportmedium voor een andere hevig gepromote lieveling van dit voorlichtingsinstituut: halvarine. 'Wie halvarine smeert, krijgt onverzadigde vetten en vitamines binnen', zeggen de Haagse voedingsexperts. Een prachtig voorbeeld van nutritionistisch denken, zonder enig respect voor een smaakvol natuurlijk product als roomboter.

Maar vanaf dit punt komen de voorlichters in de penarie. Want, lastige Nederlanders als wij zijn, wij willen geen kaal brood met halvarine eten. We willen beleg!

Dat mag. Maar tot op zekere hoogte. Toegestaan is 1,5 plak kaas (liefst 20+) en 1 plak magere vleeswaren. En wat dan te doen op de overige 3,5 boterhammen? Geen pindakaas, want ‘dat bevat eng veel vet’ (ook al zijn dat diezelfde gezonde vetten als in halvarine). Geen ei vanwege het ‘cholesterol’, nou ja, hooguit drie keer per week.

Dan word het dus zoet beleg. Bij voorkeur light jam zegt het Voedingscentrum, maar men adviseert er ook rustig vruchtenhagel of appelstroop voor kinderen in de groei. Puur suiker dus, zonder enige voedingswaarde en verzadiging.

Ben ik nou de enige die dit volslagen krankjorum vindt?

Dan liever de PuurGezonde manier. Minder brood. En het brood dat je eet, besmeer je met roomboter, pesto, humus, olijfolie of andere smaakmakers. Je belegt het met producten die lekker zijn en die veel voedingswaarde leveren, zoals een omelet of een zelfgemaakte tonijnsalade, volvette boerenkaas met tomaat, makreel, pindakaas en partjes appel met kaneel. Als je wilt, eet je er nog een salade bij of een homemade soep met veel groenten.

Ben ik nu de enige die op zijn klompen aanvoelt dat dit veel gezonder is?

Fotocredits: Frans Schouwenburg

Deze column verscheen gisteren op puurgezond.nl
Dit artikel afdrukken