Iedere vier jaar gaan de criteria voor verzadigd vet, suiker, zout, calorieën en vezels in onze voeding op de helling. De Stichting Ik Kies Bewust wil op deze manier ons eten steeds iets gezonder maken. De criteria worden opgesteld in samenspraak tussen onafhankelijke wetenschappers en het Voedingscentrum.

De vandaag gepubliceerde herziening heeft tot gevolg dat "enkele honderden producten die in de oude situatie nog wel voldeden nu óf gezonder gemaakt moeten worden óf verder moeten zonder het Vinkje op het etiket. De voedingsmiddelenbranche krijgt tot 1 januari 2017 de tijd om het aanbod te verbeteren. Het streven van de stichting is om zo veel mogelijk producten te laten innoveren", meldt Ik Kies Bewust.

Het persbericht verduidelijkt:
In diverse productgroepen zijn de maximaal toegestane hoeveelheden verzadigd vet, suiker, zout en/ of calorieën aangepast. Zo is het verzadigd vetcriterium in de kaascategorie met 12,5 procent teruggebracht en is het natriumcriterium in ontbijtgranen met 20 procent teruggeschroefd. Er zijn eveneens wijzigingen aangebracht in de indeling van productgroepen: vruchtensappen worden voortaan niet meer als basisvoeding ingedeeld en thee en koffie worden nu gerekend tot de basisproductgroep water. Voor meer duidelijkheid zijn de eenheden bij de criteria aangepast. De nieuwe criteria zijn online te vinden.

Voorzitter wetenschappelijke commissie: als het aan mij ligt wordt de gezondere keuze ook een happy choice. Je goed voelen bij de keuze is een belangrijk aspect
De wetenschappelijke commissie van de stichting heeft bij de herziening gekeken naar de huidige samenstelling van producten en naar de mogelijkheden die voorhanden zijn om producten te verbeteren. Er is gezocht naar een goede balans: de nieuwe criteria zouden ambitieus ('vooruitstrevend'), maar wel haalbaar zijn. Als de criteria te snel te streng zouden worden, haken bedrijven in de voedingsmiddelenbranche mogelijk af. Bovendien kan de smaakwaardering afnemen. Mensen kiezen in dat geval niet meer voor de verbeterde producten, omdat ze minder lekker gevonden worden door de te grote suiker- en zoutvermindering.

Happy choice
“Er valt nog heel veel te doen om de voedselomgeving beter te maken. De energiedichtheid moet omlaag en de hoeveelheid verzadigd vet, toegevoegd suiker en zout moet gereduceerd. Tegelijkertijd, en dat is de uitdaging, is het belangrijk dat de verbeterde voeding lekker blijft. Dat is geen sinecure, want vet, suiker en zout zijn eveneens de smaakmakers”, zegt professor Kees de Graaf, sinds kort voorzitter van de wetenschappelijke commissie. “De spreuk van het Vinkje is: make the healthy choice the easy choice. Als het aan mij ligt wordt de gezondere keuze ook een happy choice. Je goed voelen bij de keuze is een belangrijk aspect.”


Bezwaren
Tegen het Vinkje bestaan bezwaren omdat het ook op bijvoorbeeld water, koffie en thee verschijnt. Dat zijn basisproducten waar sowieso geen suiker, vet of zout aan is toegevoegd en waar die nutriënten van nature niet of nauwelijks in voorkomen. Koffie en thee met Vinkje zijn immers niet gezonder dan zonder Vinkje.
Desgevraagd gaf het Vinkje ons aan dat deze producten het Vinkje behouden. Het zijn immers gezondere producten dan andere. Daarom verdienen ze volgens Vinkje het door de organisatie onderhouden keurmerk.

In bijgaande infographic zijn de aanpassingen inzichtelijk gemaakt, in dit rapport staan de criteria beschreven.

Fotocredits: het Vinkje op koffie, Janet Noome
Dit artikel afdrukken