Hoe zit dat?
The New York Times ging te rade bij Alice Lichtenstein, hoofd van het Cardiovascular Nutrition Laboratory van het Jean Mayer U.S.D.A. Human Nutrition Research Center on Aging aan de Tufts University in Boston. Het vet in chocolade is niet zo schadelijk als dat in vlees, want het is afkomstig van cacaoboter. Dat bestaat uit gelijke delen stearinezuur, palmitinezuur en oleïnezuur, zegt zij. Dat laatste is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat ook voorkomt in olijfolie en goed voor het hart is. Stearinezuur en palmitinezuur zijn verzadigde vetzuren, die in verband worden gebracht met hartziekten, maar stearinezuur verhoogt het cholesterol niet en in vlees zit veel meer palmitinezuur dan in chocolade.
Pure chocolade, met 75 tot 90% cacao en weinig suiker en andere toevoegingen, bevat veel flavonoïden uit de cacaoboon, aldus Lichtenstein. Dat zijn nutriënten die de plant beschermen tegen vergif en werken als antioxidanten, die schade aan de cellen door vrije zuurstofradicalen repareren. De flavonolen, de soort flavonoïden in chocola, verlagen vermoedelijk ook de bloeddruk, verbeteren de doorstroming van het bloed naar de hersenen en het hart en voorkomen dat bloedplaatjes samenklonteren.
Allemaal goede redenen om chocola te eten, maar eet geen chocola omdat je denkt dat het een superfood is, zegt Lichtenstein. Een vaak aangehaald onderzoek kwam tot de conclusie dat het geheugen van gezonde ouderen aanzienlijk verbeterde nadat ze drie maanden een drankje met veel flavonolen hadden gekregen. Het onderzoek was deels bekostigd door Mars. (En het was een piepklein onderzoek).
Eet weinig chocolade van de soort die je lekker vindt, is het adviesBovendien dronken de deelnemers per dag zoveel chocolademelk, dat zij daarmee alleen al aan de aanbevolen hoeveelheid dagelijkse calorieën kwamen. Want dat is een belangrijk bezwaar, aldus Lichtenstein. Het vet uit chocolade is zoals alle vetsoorten calorierijk. En die flavonoïden kun je ook uit groente halen.
“Het is onwaarschijnlijk dat iemand geregeld zoveel pure chocolade kan eten als nodig is om een biologisch effect te behalen en ook een gezond dieet kan aanhouden,” zegt Liechtenstein. Het heeft ook geen zin om pure chocola in plaats van melkchocolade te eten omdat je een verbetering van je gezondheid verwacht. Eet weinig chocolade van de soort die je lekker vindt, is het advies.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dank je Dick, ik ben afgelopen maand van 75 naar 70 kg gegaan met intermittent fasting . Dus ik kan wel een chocolaatje hebben.
Sander, dank voor de verzachtende grap bij dit dieptepunt. Let wel op (om weer even serieus te worden): die witte maakt pas echt dik.
Nou heren, ik kan hier geen chocola van maken.
Morgen maar zelf chocola kopen.. van Lindt... die witte.. vanille-bourbon.
Vind ik gewoon lekker.
Er is hier geen enkel misverstand (#11). Wat een nare draad. En wat een koppige Huib (die ook mijn woorden nog eens meent te moeten verdraaien). Bah!
Verder is er hier en op twitter inmiddels genoeg over gezegd. PUNT dus.
Huib Stam, de kop boven het artikeltje is beter dan het stukje zelf. En nee, ik kan geen woord verzinnen dat nog toegevoegd moet worden aan mijn wat lange zin waarin ik probeer te zeggen wat 'journalistiek' met overschrijven van andermans werk van doen heeft.