Snapt u het? In Nederland mogen wij dus consumeren, wat wij (als boer) niet mogen produceren. Toch een beetje gek, vind ikTTIP
Nu kunnen supermarkten, bij wijze van spreken, in heel Europa en straks als het internationale handelsverdrag met Amerika (TTIP) doorgaat, in heel de wereld vlees, groenten en ander voedsel kopen voor een veel lagere prijs dan dat zij zouden moeten betalen in Nederland.
De prijs is dan niet alleen lager, ook de standaarden waaronder dat voedsel wordt geproduceerd, zijn veel lager dan in Nederland. Logisch, want de boeren elders in de wereld hebben die extra regels niet en hebben dus ook veel minder kosten.
Een voorbeeld van wat er nu al gebeurt: In Nederland is het sinds 2012 verboden om eieren te verkopen van kippen die worden gehouden in een legbatterij. In Nederland mogen eieren in de winkel alleen worden verkocht als het minimaal een ‘scharrelei’ is. Maar…. intussen mogen voedingsmiddelenbedrijven van de NL regering wél eieren importeren uit Oekraïne. En dáár geldt dan weer géén verbod op legbatterijen.
Snapt u het? In Nederland mogen wij dus consumeren, wat wij (als boer) niet mogen produceren. Toch een beetje gek, vind ik.
Daarom zie ik zo graag dat consumenten bewuster worden van wat ze in de winkel kopen. En dat ze kijken (en vragen!) of het product uit Nederland komt. Iemand zei op Twitter, dat als alle landen hun consumenten zouden gaan wijzen op het kopen van voedselproducten uit eigen land, dat het met de export van Nederlands voedsel naar het buitenland wel eens snel gedaan kon zijn.
Zodra een extra eis per wet wordt geregeld, kunnen wij dit niet meer doorberekenen aan de consumentWettelijke extra eisen sporen niet met marktbeleid
Ik denk eerlijk gezegd van niet. Als we ónze kwaliteit en onze hoge welzijnseisen etaleren in onze exportmarkten, dan worden onze producten gewilder. Als voorbeeld noem ik baby-melkpoeder, gemaakt van melk van onze Nederlandse koeien. China en heel Azië vechten er bijna om. Waarom? Omdat het van uitstekende kwaliteit is en omdat het met zorg is geproduceerd. Onder meer door ons: de Nederlandse boer en boerin. Toch daalt de melkprijs ondanks de enorme afzetkansen voor onze melkpoeder. Dat moet voor melkveehouders moeilijk te verklaren zijn.
Als vleesveehouder verbaas ik mij er vaak over hoe weinig de gemiddelde consument (wil) weten van het vlees dat zij eet. Door een bewuste keuze te maken voor NL vlees, kunnen veehouders bij u en mij om de hoek investeren in verdere verduurzaming van de veehouderij en in het welzijn van hun dieren. Het welzijnsniveau, ook in de intensieve veehouderij, is al hoog, maar als u nóg hoger wilt, dan is dat ook een beetje uw verantwoordelijkheid. Investeringen die wij doen, moeten namelijk wel betaald worden uit de markt. Zodra een extra eis per wet wordt geregeld, kunnen wij dit niet meer doorberekenen aan de consument.
540 euro versus 38
Ik geef u een voorbeeld. Een autoverkoper kan meer voor een auto rekenen als hij die bijvoorbeeld voorziet van luxe stoelen met stoelverwarming. Zodra de overheid zegt: "Luxe stoelen met stoelverwarming worden verplicht", dan kan hij dit niet meer als ‘extra’ verkopen aan de klant. Zo is het ook met voedsel. Als een boer ‘plussen’ zet bovenop het basisproduct, moet hij dit kunnen doorberekenen aan de klant. Zodra extra eisen bij wet verplicht worden, zegt de klant: "Waarom wil je er meer geld voor? Het is toch bij wet verplicht?"
Kortom, wij boeren en boerinnen willen best voldoen aan alle nóg hogere eisen die de maatschappij stelt, maar u als burger zal dan ook bereid moeten zijn daar aan mee te betalen. Zolang wij blijven kiezen voor goedkoop, kan een boer nooit verder investeren.
We hebben het eerder genoemde ‘ongelijke speelveld’ door een 4e jaars agrarisch student laten uitzoeken voor zowel melkvee als vleesvee. Het onderzoek legt de verschillen bloot tussen NL en andere EU landen, uitsluitend op het gebied van regelgeving. Zo bleek dus dat een keuring, voor runderen die vanuit Nederland naar het buitenland worden geëxporteerd, de boer 540 euro kost. Een keuring voor runderexport vanuit Duitsland kost de boer daar 38 euro...
De boer en tuinder kunnen niets doorberekenen aan de volgende schakel. Want… het is allemaal bij wet geregeldNiet eerlijk
En het gekke is ook nog, dat deze keuringen verplicht zijn. Dus wij moeten betalen voor een verplichte keuring. En ook de onaangekondigde controles door de voedsel- en warenautoriteit NVWA moeten wij zelf betalen. Misschien vindt u dat normaal, maar denkt u zich eens in: U krijgt plotseling een verkeerscontrole waar u verplicht aan mee moet doen. Uw auto wordt picobello in orde bevonden. En uw papieren ook. Terwijl u weg wilt rijden, meldt de agent dat u nog wel even 100 euro moet afrekenen bij hem, voor die controle…
Begrijp me goed, wij vinden strenge controles niet erg, want dat komt uw stukje vlees ten goede, qua voedselveiligheid en kwaliteit, maar dat wij als NL boeren en boerinnen hier zoveel meer kosten aan kwijt zijn dan onze collega’s elders in Europa, dat is toch niet bepaald eerlijk.
De kosten liggen op het bordje van de boeren. De boer en tuinder kunnen niets doorberekenen aan de volgende schakel. Want… het is allemaal bij wet geregeld.
Dit zeg ik niet om te klagen, maar slechts om u wat inzicht te geven in waar wij tegen aan lopen.
Anita Heijdra schreef deze bijdrage op haar Facebookpagina in het kader van het project boerburgertweet. Onder boeren werd het inmiddels ruim 170 maal gedeeld.
Fotocredits: 'Naked shoulders and guns', Albert Ter Harmsel
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Je hebt gelijk, het woord 'feitelijk' is nogal bout want ik bedoel eigenlijk 'met een bepaalde zienswijze' Ik neem aan dat je meende dat vlees kopen van een hobbyboer een goed idee is en ik dus maling heb aan gebrek aan vleeskeuringen en zij strafbaar zijn.
Laat ik het zo zeggen: ik eet liever de rest van mijn leven eerlijke producten die direct uit mijn omgeving komen dan de troep die in supermarkten ligt en van megabedrijven afkomstig zijn die de hele wereld platmaaien, vergiftigen, uitzuigen en uitputten. Ik denk daarbij dat de kans op gezondsheidrisico's zelfs lager is als ik vergelijk hoe hun met liefde ecologisch hobbyen en hoe de instrudie met hun voer omgaat. Daar kan geen keuring, vinkje of wat dan ook tegenop.
Bedenk ook dat ons lichaam enorm veel kan hebben maar toch langzaam kapot gemaakt wordt door ons moderne voedsel, direct door het te eten dan wel door de vervuiling van de bodem en grondwater. Niemand die met zekerheid kan bevestigen of dat de oorzaak is. Op eilanden waar pas later de landbouwterreur plaatsvond kunnen ze je wel vertellen hoeveel nieuwe ziektes er bij zijn gekomen, in andere delen van de wereld accepteren we gewoon al dat kanker en altzheimer nou eenmaal bij deze tijd horen.
#168 Keurmerken en vinkjes zijn geen aanduidingen voor voedselveiligheid. Die zintuigen? Die werken als een product rot is of stinkt maar slaan niet aan op eventuele besmettingen.
Waar baseert u op dat niet alles vlees is gekeurd? Laat staan dat producten feitelijker slechter worden?
Niemand op Foodlog wordt aangesproken op een afwijkende mening of visie; boute uitspraken vragen echter wel om onderbouwing.
#167 dat is inderdaad de boodschap die je eruit kunt halen. Ongemerkt is ons wijs gemaakt dat wij onze zintuigen niet meer kunnen vertrouwen. Want we moeten maar op keurmerken en vinkjes vertrouwen. Als dat er niet op zit dan zal het wel slecht zijn of misschien wel gevaarlijk, als het erop zit perfect in orde. Net als dieren hebben wij zintuigen waarmee je in het algemeen prima kan bepalen of iets goed is. Mocht er echt een gevaarlijk virus in zitten wat niet waar te nemen is dan is dat volgens mij ook echt niet te voorkomen met een keuring. Buiten dat, geloof maar niet dat alles wat bij de slager ligt gekeurd is.
Je kunt misschien wel stellen dat door deze angst voor slechte producten, producten feitelijk slechter worden. Keuringen, andere rompslomp en standaard hoge kosten werken initiatieven op kleinschaliger en ecologische wijze tegen een rendabel en zeker bestaan.
Deze jongens bijvoorbeeld willen eigenlijk een bedrijfje op gang zetten met een website en zo de markt kunnen aftasten om te kunnen groeien vanuit de meest natuurlijke manier, een heel klein begin. Helaas is dat gewoon niet haalbaar.
Goed bezig #165. "...met een hobbyboer iets verderop en daar koop ik ongekeurd vlees van".
Vertrouw inderdaad vooral op uw zintuigen en sta niet te lang stil bij het feit dat het vlees ongekeurd is en uw hobbyboer strafbaar.
#106 en #107 dankje Jeroen. Ik ben niet zo snel van mn stuk hoor ;-)
Mijn punt was vooral:
Ja er is een ongelijk speelveld.
Maar nee de overheid gaat daar niks aan doen.
Beter dan klagen is om je toegevoegde kosten tot toegevoegde waarde te maken.