Wie regelmatig langs het bakschap in de supermarkt loopt, heeft die kleine zakjes met bakpoeder en baksoda vast weleens zien staan. En anders ben je ongetwijfeld wel eens in (internet)recepten op baking soda gestuit.

Niet iedereen kent het verschil tussen deze 2 bakingrediënten die niet identiek zijn. Hoewel het uiteindelijke resultaat gelijk kan zijn, werken de 2 poedertjes anders en kun je niet zonder meer het ene door het andere vervangen.

Baksoda is de chemische stof natriumbicarbonaat, ook wel bekend als zuiveringszout. Je kunt het gebruiken in recepten waar zowel vloeistof - karnemelk, yoghurt, sap, honing - als een zuur in zit. De soda reageert met het zuur en laat CO2 vrijkomen. Dat laat het beslag rijzen en levert een luchtig baksel op. Gebruik niet te veel baksoda, want dat is niet lekker.

Als je een nóg luchtiger baksel wilt, gebruik dan bakpoeder. In het Engels heet dat spul 'baking powder'. Bakpoeder bevat van zichzelf al het benodigde zuur voor het doen rijzen van een baksel. Het is eigenlijk natriumbicarbonaat plus een (droog) zuur en zetmeel om te voorkomen dat je beslag gaat klonteren. Zelfrijzend bakmeel rijst vanzelf omdat er bakpoeder in zit.

Ook bij bakpoeder geldt: niet te veel van gebruiken. Je cake zal prachtig rijzen, maar klapt uiteindelijk toch nog in elkaar als je niet goed doseert. Te veel luchtig gas en te weinig materie zorgen voor een implosie.
Dit artikel afdrukken