In de Ondertussen van vrijdag 27 december vallen mij deze berichten op:

- wie biologisch en vegan wil eten, zit klem. 'Gewone' biologische groente en fruit wordt namelijk geteeld met echte mest en is daarom een resultaat van dierlijke productie. Wie dus echt helemaal vegan wil, moet groente en fruit kiezen die geteeld zijn met plantaardige compost en hooguit nog wat humanure (mensenpies en -poep) die gemaakt is van planten die zijn gevoed met nog heel klein beetje kunstmest. Kunstmest maak je met fossiele energie, maar dat kleine beetje moet maar kunnen. Dat zeggen dat Amerikaanse boer en boerin Will Bonsall en Jenny Hall op The Guardian.

- EU-commissaris Frans Timmermans doet verliefd (NRC). Hij schreef een brief aan het Verenigd Koninkrijk dat na jaren dralen en draaien nu eindelijk besloten heeft om de brexit te realiseren. Van Timmermans mogen de Britten terugkeren in de EU als ze spijt hebben. "Je hebt besloten te vertrekken", schrijft hij. "Het breekt mijn hart, maar ik respecteer die beslissing. Je was er in tweestrijd over, zoals je altijd in tweestrijd was over de EU. Ik zou willen dat je aan die houding had vastgehouden, het deed je recht en hield ons allemaal scherp. Was het nodig om het probleem te forceren? Helemaal niet. Maar je deed het. En het trieste is, ik zie dat het je pijn doet. Omdat die twee gedachten er zullen blijven, zelfs nadat je bent vertrokken.” Maar voorlopig is het te laat. De Britten gaan eerst eens kijken of het vasteland toch nog iets bakt van de EU, waarvan geopoliticus Rob de Wijk in Trouw drie jaar geleden zei dat het een knekelhuis is waar burgers niets om geven.

- boeren zijn boos over een interview waarin officier van justitie Linda Bregman zegt dat de politie niet was opgewassen tegen de tractoren van de boze boeren (Algemeen Dagblad). Belangenclub Agractie meent dat het Openbaar Ministerie (OM) zijn straatje probeert schoon te vegen ten koste van de boeren. In antwoord op de vraag of politiemensen hun auto niet voor de tractoren hadden kunnen zetten, zei Bregman in het blad van het Openbaar ministerie: “Já? Dénk je dat? Ik denk het niet. Allereerst niet voor agenten zelf. Die moesten echt aan de kant. Vergis je niet: de dynamiek was vaak echt niet fijn. Ik weet niet of je de beelden gezien hebt van boeren die bij het Malieveld door het hek heen reden? Je kunt wel van alles bedenken en gaan inzetten, maar de dilemma’s zijn groot. Chauffeurs van vrachtwagens die waren ingehuurd als beweegbare afzetting van het Binnenhof, werden bedreigd en geïntimideerd. Er was veel alcohol in het spel. En het grote publiek stond vrij massaal achter de demonstranten. Dan zit je met dilemma’s. Als je dan stevig optreedt, kan de boel enorm escaleren, met alle risico’s van dien. Tegen welke prijs wil je dan gaan optreden?" Onzin zeggen de boeren. Het was allemaal gemoedelijk en er was geen drank in het spel.

Zelfs als ze gelijk heeft, moet de officier oppassen want boeren kunnen een potje breken. De bejaarde popgroep Normaal – begonnen als Bennie Jolinks middelvinger tegen de Randstedelijke hoogmoed (Parool) – werd het boegbeeld van de boerenprotesten van de afgelopen maanden in de Top 2000. Normaals 'De boer dat is de keerl' eindigt dit jaar op 9, Deurdonderen op 84 en Oerend hard op 88. Ondanks de acties van de Farmers Defence Force tegen supermarktorganisaties in de week voor kerst, zegt een Jumbo-baas dat boeren veel meer het podium moeten pakken om te vertellen wat ze doen. "Ze hebben een prachtig vak, neem mensen mee in dat verhaal" (Nieuwe Oogst). Zelfs Wim van Opbergen van de Werkgroep Behoud de Peel die al decennia strijdt tegen de ammionakvervuiling door boeren, vindt dat niet de boeren maar de overheid en de politiek een potje hebben gemaakt van het milieubeleid dat heeft geleid tot de reuring van de afgelopen maanden (1Vandaag).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken