Verhalen van 25 juni rondom Corona vind je in Twents naoberschap test de Nederlandse corona-app.

In de Ondertussen van donderdag 25 juni vallen mij deze berichten op:

- steden met veel tegels en verharding zijn warmer dan bosrijke gebieden (BNR). Ook natuurgebieden op de Veluwe zijn op een windstille dag erg warm. Gevoelsmatig is het verschil in ieder geval groot. Wisse Beets deed er onderzoek naar en maakte een hittestresskaart met de gevoelstemperatuur op 'stoeptegelniveau'. Wat bleek? De verschillen in gevoelstemperatuur kunnen oplopen tot wel 20 graden! Om steden te verkoelen is schaduw en meer groen nodig. Met een parasol kun je daar zelf ook een beetje voor zorgen. Hopelijk is het de komende dagen nog een beetje uit te houden.

- dankzij de gunstige weersomstandigheden zijn er opvallend veel insecten, waarschuwt entomoloog Wouter Dekoninck van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (De Standaard). Veel volwassen insecten hebben de zachte winter overleefd. En door de hoge temperaturen en regenbuien van de voorbije weken ontwikkelen veel insecten zich goed verder. Dat geldt ook voor insecten die ons kunnen lastigvallen zoals de mug. De ontwikkelingscyclus van de mug wordt korter, een trend die hij de laatste jaren steeds meer ziet. Volgens Dekoninck kunnen "we een opmars van de mug verwachten de komende weken". Het warme weer is ook gunstig voor wespen. Bij een warme zomer verwacht hij dat ook wespen fors in aantal zullen toenemen. Dekoninck benadrukt dat de insecten een belangrijke rol spelen in het ecosysteem. "Het is dus niet per se slecht nieuws. En met kleine acties kan je ervoor zorgen dat je er zelf niet te veel last van hebt."

- supermarkten en andere betrokken partijen zijn druk aan de slag met de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Dat blijkt uit de eerste voortgangsrapportage van het RIVM (FoodHolland). Ruim 70 partijen gingen in 2019 aan de slag met het overgrote deel van de afspraken. Binnen alle drie de deelakkoorden is het grootste gedeelte van de afspraken in 2019 in uitvoering (62% voor roken, 80% voor overgewicht en 65% voor problematisch alcoholgebruik). Supermarktkoepel CBL bracht de resultaten van de supermarktbranche in kaart. Supermarkten zijn in het eerste jaar van het Preventieakkoord onder meer gestopt met kindermarketing op ongezondere producten, helpen consumenten actief bij het maken van gezonde keuzes, geven nog meer aandacht aan naleving van NIX18 en supermarktmedewerkers stopten samen met roken.
In zijn brief aan de Tweede Kamer hint staatssecretaris Blokhuis op aanvullende maatregelen boven op de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Het CBL ziet liever dat de overheid meer vaart maakt om afspraken uit het Preventieakkoord snel te kunnen realiseren.

Een internationale organisatie moet Nutri-Score gaan borgen. Het overleg met de aan Nutri-Score deelnemende landen is inmiddels gestart, meldt staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS (FoodHolland). Er wordt toegewerkt naar een internationale 'governance'. Hierin worden onder meer afspraken gemaakt over het inrichten van een stuurgroep en een onafhankelijk wetenschappelijk comité. Ook wordt er internationaal afstemming gezocht en informatie uitgewisseld over communicatieactiviteiten. De lancering van het logo in Nederland is gepland voor medio 2021. Volgens het CBL staan supermarkten in de startblokken om Nutri-Score breed in te voeren en daarom roept de koepelorganisatie Blokhuis op om het proces te versnellen. Borging op EU-niveau is niet aan de orde omdat lang niet alle landen van de EU meedoen. Daarom richten landen die wel meedoen hun 'internationale' vehikel op.

De Stichting Transitiecoalitie Voedsel vindt dat voeding sterk onderbelicht is in de Landelijke Nota Gezondheidsbeleid 2020-2024. In een brief aan de Tweede Kamer doet de coalitie aanbevelingen hoe het beter kan.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken