De redactie van Foodlog had vandaag een tuinder op bezoek. Hij kwam uit het nog redelijk onbesneeuwde Westland naar het steeds besneeuwder rakende Utrechtse. Hij keek met zorg naar de sneeuw, niet om de files, maar om de stookkosten.
In de Nederlandse kassen is het nu stil. Er is gezaaid voor het nieuwe seizoen, of maar niet omdat de afzet te onzeker en de bank er geen been meer in ziet. Maar als het sneeuwt of vriest, moet toch de kachel aan. Sneeuw op het dak is te zwaar voor het glas. Om instorting te voorkomen moet het dak schoon. Ook smelt- of regenwater dat zich in de tussengoten verzamelt, moet daar niet bevriezen. Als het koud wordt, wordt er dus gestookt.
Onze tuinder ging met kopzorgen naar huis. Niet of hij er wel zou komen (zijn kant op stond er vrijwel geen file, in de rest van Nederland om 14.00 uur ruim 640 kilometer), maar hoe snel hij die sneeuw weer van z'n dak zou krijgen.
Wat denkt u dat de gemiddelde stookkosten voor een stevige sneeuwbui zijn? Per dag?
Fotocredits: Jean-Louis Zimmerman
Dit artikel afdrukken
Onze tuinder ging met kopzorgen naar huis. Niet of hij er wel zou komen (zijn kant op stond er vrijwel geen file, in de rest van Nederland om 14.00 uur ruim 640 kilometer), maar hoe snel hij die sneeuw weer van z'n dak zou krijgen.
Wat denkt u dat de gemiddelde stookkosten voor een stevige sneeuwbui zijn? Per dag?
Fotocredits: Jean-Louis Zimmerman
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@Wouter, een aantal jaren geleden zijn er vrij veel koppelingen gemaakt tussen verschillende bedrijven. Dit vraagt vaak grote investeringen, met een lange terugverdientijd. Probleem daarbij is vaak dat de bedrijven dan voor een lange periode aan elkaar gekoppeld zijn, en niemand kan overzien welke ontwikkelingen plaatsvinden in die periode. Daardoor zijn veel van die koppelingen ook weer ter ziele.
Ik zie meer in samenwerkende bedrijven die de mogelijkheden voor het gebruik van aardwarmte gaan onderzoeken. Dat vraagt veel meer investeringen, maar is daarna veel overzichtelijker dan gezamenlijk warmte, elektra en CO2 produceren.
@Jopie, de OCAP heeft er voor gezorgd dat de afname van rest-CO2 door Westlandse glastuinbouw juist enorm is toegenomen de laatste jaren. Het is overigens veel logischer om zelf CO2 en warmte te maken met een WKK dan restwarmte van de industrie af te nemen. Die warmte wordt in de regel ook met fossiele brandstof gemaakt, en warmte laat zich slecht transporteren.
@jopie, in een innoverende samenleving leggen bedrijven het loodje als ze niet gaan doen wat logisch is. Ruimtelijke barrières zijn er om te slechten. En het zal gebeuren geef ik je op een briefje mee. Jaren geleden een boek gelezen what would google do, lees vooral de laatste bullet "Hence, make innovations be your business. Its better for you to disrupt and cannibalize yourself than for a competitor to do it for you". Tuinders gaan op grote schaal failliet of stoppen. En onze samenleving zal niet accepteren als er via een WKK extra CO2 wordt geproduceerd als de buurman het gratis heeft. Onze samenleving gaat op termijn ook niet accepteren dat veehouders warmte weggooien en tuinders gasverstoken voor een beetje warmte. En neen, ik heb geen glazen bol. ;-)
@Wouter, koppelen tussen tuinders en veehouders verwacht ik niet zo, dat zit ruimtelijk een beetje ingewikkeld in elkaar.
Koppelingen tussen tuinders en industrie (CO2 en restwarmte) zijn veel logischer, Westland en industrie zitten vlak bij elkaar. De koppeling bestaat daar ook al lang. Sinds de komst van de WKK is de afname van restwarmte en CO2 van de industrie afgenomen!
Ik maakte donderdag op kantoor nog de volgende opmerking:
Bij een veehouder met een mestvergister en WKK is mest een reststroom om electra en warmte te maken. Electra kan je verkopen, maar de warmte is meestal weer een restproduct van de WKK. En CO2 is natuurlijk gewoon 'afval'. Kortom, de verwerking van mest en product van electra is het doel.
Bij een tuinder is de WKK een manier om CO2 te maken. Een tuinder heeft ook wat warmte nodig (zeker deze week ;-) ), en de electra is een bijproduct. Kortom warmte en CO2 is het doel.
Op termijn gaan we weer moeten 'koppelen' denk ik. De integratie tussen tuinders en veehouders moet weer gaan plaatsvinden. Integratie dus. Waar kennen we dit van? Precies, geïntegreerde bedrijven van 100 jaar geleden. Ik voorspel daarom dat we naar grootschalige geïntegreerde landbouwbedrijven toe gaan. Noem het maar Geintegreerd 2.0 (of al 3.0). Uiteraard wel met kwaliteit en smaak.