Omdat Nederlandse melkboeren veel te veel melk zijn gaan maken, moeten ze er flink wat opdoeken. Het Nederlandse milieu kan hun productiedrang niet aan.

Een gangbare koe produceert meer liters dan een biologische. Dat is waar. Maar toch verdient zo'n gangbare boer met zo'n gangbaar beest veel minder. Erger nog, heel wat gangbare melkboeren staan onder curatele van hun bank omdat ze geld verliezen.

Welke dwaas laat nou boeren die geld kunnen verdienen hun koeien slachten en prutsers hun beesten houden?
Biologische melkveehouders hebben van die financiële sores geen last. De markt wil meer van hun product. Toch moeten zij ook 6.000 koeien voortijdig naar de slacht brengen omdat LTO - de boerenkoepel - dat nu eenmaal heeft afgesproken met de regering.

Nonsens, zegt René Cruijsen vandaag op Boerderij. Hij is voorman van de Eko Holland, een coöperatie van 180 biologische melkveehouders. Ze vergaderen in een heel simpel kantoortje op zijn boerderij in het Gelderse Dreumel. Ze verspillen geen cent aan flauwekul.

De melk van Eko Holland-boeren dekt niet alleen de kosten, maar levert ook een gezonde marge op. Daarom willen heel wat gangbare boeren er inmiddels ook bij horen. Maar daar zetten de regering en de boerenkoepel LTO hen de voet dwars. Ze laten ons stikken, zegt Cruijsen.

Hij heeft natuurlijk gelijk: welke dwaas laat nou boeren die geld verdienen hun koeien slachten en prutsers hun beesten houden?

Wie bij zijn verstand is, laat die economische prutsers er juist wat extra slachten. Dan komt er meer ruimte voor bioboeren. Het rendement van de gangbaren blijft immers eeuwig hangen en wurgen omdat ze zelfs als ze al veel te veel gemaakt hebben nog meer melk gaan maken. Zo dom zijn de bio's - en zeker die van Eko Holland - niet. Als er genoeg is, stoppen ze de instroom. Als er teveel is, verkopen ze de melk als gangbare of anderszins buiten het verse circuit. Als er tekort is, kopen ze bij. Altijd leveren ze hun afnemers precies wat die nodig hebben.

Zo hoort het. Ze laten geen overschotten in hun markt ontstaan en zorgen voor een gezond aanbodvolume. Bioboeren zijn goede zakenlui. Onze overheid wil zulke boeren. Dan moet je hen het recht op geld verdienen niet ontnemen.

Dit artikel afdrukken