Het perfecte paasei begint met het koken van het ei. In de Los Angeles Times doet Russ Parsons simpel uit de doeken hoe je dat doet.

Neem geen verse eieren
Begin met de eieren in een enkele laag in de pan te leggen. Neem niet de allerverste eieren die je kunt vinden, die zijn alleen maar moelijker te pellen straks. Bij iets minder verse eieren is de chemische samenstelling van het ei iets veranderd, waardoor het minder aan de schaal hecht. Ook wordt het luchtzakje in het ei groter als het ouder is, wat het pellen ook vergemakkelijkt. Ontploffende eieren tijdens het koken, zijn het gevolg van dat luchtzakje. Het is niet verstandig om het ei direct in het kokende water te doen. Dat laat de lucht in het ei heel snel uitzetten en dat kan de schaal van het ei doen barsten. Door met water op kamertemperatuur te beginnen krijgt de lucht de gelegenheid uit het ei te ontsnappen; je kunt met het blote oog de piepkleine belletjes zien.

Het perfecte koken begint met het helemaal onder water zetten van de eieren op kamertemperatuur. Zet vervolgens het vuur onder de pan hoog en laat de eieren vanaf het moment dat het water echt kookt, nog 1 minuut lang koken. Zet dan het vuur uit en laat de eieren 12 minuten in de pan staan. Giet ze dan af en zet ze in koud water. Doe dat een paar minuten als je ze meteen verder gaat verwerken. Laat ze een uur afkoelen als je ze wilt bewaren, bijvoorbeeld om ze te beschilderen.

Temperatuurmanagement
Als de eieren niet langer rechtstreeks verhit worden, koelt het water in de pan af terwijl de eiwitten nog steeds opwarmen. Het eigeel stolt pas bij zo'n 71 graden Celsius en omdat het water vrij snel afkoelt naar ongeveer die temperatuur, krijg je nooit die groengrijze ring in de dooier, hoe lang je ze ook laat staan. Die ring ontstaat doordat het eiwit bij hoge temperatuur zwavelwaterstof genereert. Dat reageert met ijzersporen in het eigeel tot ijzersulfide dat voor die weinig appetijtelijke groengrijze dooier. Het is een gevalletje van serieus te lang en te heet koken.

Versieren & decoreren
Pasen zou Pasen niet zijn zonder versierde eieren. Waarom zou je dat 'saai' doen met verftabletjes en kant-en-klare stickertjes. Er zijn prachtige, simpele en ingenieuze manieren om van je perfect hardgekookte eieren perfecte paaseieren te maken. Op www.apartmenttherapy.com vind je een aantal mooie voorbeelden met uitleg over de manier van toepassen.

paaseieren


Je kunt je eieren bijvoorbeeld
- bespetteren (met waterverf in plantenspuiten, of met een kwast of tandenborstel die je langs je vinger laat 'schieten')
- tatoueren - met 'tijdelijk tattoo papier' versieren, al dan kant en klaar gekocht of met je eigen design geprint
- met elastiekjes 'afplakken', vervolgens kleuren en dan na droging het abstracte lijnenspel onthullen door het elastiek eraf te halen
- met keukenrol en voedingskleurstof 'tie-dyen'
- als ze nog heet zijn met vetkrijt kleuren - daarna af laten koelen om de kleuren te laten hechten
- met vingerverf en viltstift bewerken
- met 3D-verf ('puffy paint') versieren
- met warme lijm (uit een lijmpistool) versieren en ze dan opnieuw verven voor een soort 'batik-effect'
- met zelfklevende glitters beplakken, en nog veel meer.

Vertel: (hoe) verf jij je paasei?

Fotocredits: Jennifer Bartoli (Chocolate Shavings) en overzichtsfoto op www.apartmenttherapy.com
Dit artikel afdrukken