Op de Amerikaanse site Grist duikt Jessica Kraft in de duurzaamheid van het paleodieet. Ze trok een weekend lang op met blogger Mark Sisson, een uitgesproken voorvechter van paleo in de praktijk.

Volgens de paleo-aanhangers, is het menselijk lichaam ingesteld op een dieet van vlees (wild), groenten, fruit, noten en zaden. Ook bewegings- en slaappatronen van paleo-adepten zijn anders, zo doen ze bijvoorbeeld niet aan joggen maar aan korte sprints (wegrennen voor een poema). Een vegetarisch paleo-dieet bestaat niet.

Vanuit milieu-besef lijkt het paleo-dieet echter verre van ideaal. "Voor ieder pond filet mignon op je bord, is 30 pond graan en 4500 liter water nodig, dus dat is een buitengewoon inefficiënte manier om eiwit te maken", zegt Jonathan Foley, milieu-professor aan de Universiteit van Minnesota. "De hoeveelheid land die geschikt is voor begrazing is beperkt, en grasgevoerde koeien stoten ook nog eens meer van het broeikasgas methaan uit dan graangevoerde, omdat ze langer leven."

De paleo-aanhangers wuiven dat milieubezwaar weg door alleen biologisch vlees te eten en duurzame veehouderij te stimuleren. De kennis die daarbij opgedaan wordt, zou een verdedigbare omgang met ecosysteem ten goede komen.

Misschien wel de meest opvallende claim van Sisson en de zijnen: "We can feed the world if everyone cut out 600 calories". Sowieso krijg je met paleo minder calorieën binnen en kunnen inderdaad kunnen de meeste mensen in de westerse landen best 600 calorieën terug. Maar Sisson vergeet daarbij eventjes dat meer dan de helft van de mensheid op rijst leeft. Om al die mensen meer dierlijke eiwitten te kunnen laten eten, is de aarde niet groot genoeg. Of iedereen moet van koeien en varkens over op insecten.

Geconstateerd moet worden dat we met teveel zijn om allemaal als een gezonde 'paleo' te kunnen leven.

De vraag die Kraft uiteindelijk opwerpt is het kernprobleem van het verwarrende woord 'duurzaam': wat gaat voor, onze gezondheid of het milieu?

Het ziet ernaar dat het ook in de toekomst tobben met beide wordt. Alleen een kleine stedelijke elite kan een gezond holenmensmenu betalen en gezond leven.


Loren Cordain over hoe ons voedsel onze evolutie heeft bepaald en de fouten die in ons menu zijn geslopen:



Fotocredits: Floodllama
Dit artikel afdrukken