Karin Luiten schrijft over eten zonder pakjes & zakjes. Niet omdat ze zo heel vreselijk tegen is, maar omdat je het - koken dus - ook zelf kunt en dat helemaal niet moeilijk is. Nu ze er al drie jaar over schrijft, wilde ze de pakjes & zakjes makers er zelf wel eens over horen. Die lieten het namelijk maar gewoon gebeuren en gaven haar nooit sjoege. Daar moest eens verandering in komen, vond ze.

Dat leidde tot een gesprek in het gebouw van de NRC in Amsterdam waar Bart Fischer van Albert Heijn, zelfstandig productontwikkelaar Marc Veltman, hoogleraar voedingsmiddelentechnologie Tiny van Boekel (WUR) en Karin zelf aan deelnamen. Samen met een zaal van 85 NRC-lezers met een duidelijke voorkeur voor zelf koken.

Karin vroeg me het debat te modereren. Samen deden we ons best om die kleine honderd man zoveel mogelijk in het gesprek te halen. In een geanimeerde chaos kon er heel veel gezegd worden. Zoveel dat we er drie kwartier extra voor namen en niet eens aan de toekomst van ons eten toekwamen. Zoveel viel er te zeggen over het heden.

Als u er was: wij geven u hier graag verder de vloer. We willen graag horen wat u daar hebt meegemaakt. Wie er niet was vragen we: wat denkt u dat er gisteravond gebeurde?

We hadden het over thema's als koken is moeilijk/niet moeilijk, industrieel is lekker/niet lekker, kant-en-klaar is gezond/ongezond enzo.

Enne ... ik speel in deze draad verder geen rol. Karin wil u horen en er verder met u over praten.


Karin schreef voorafgaand aan het debat dit artikel in NRC Next.

Fotocredits: NRC gebouw, Rokin, Amsterdam, Foodlog Media
Dit artikel afdrukken