Dat leidde tot een gesprek in het gebouw van de NRC in Amsterdam waar Bart Fischer van Albert Heijn, zelfstandig productontwikkelaar Marc Veltman, hoogleraar voedingsmiddelentechnologie Tiny van Boekel (WUR) en Karin zelf aan deelnamen. Samen met een zaal van 85 NRC-lezers met een duidelijke voorkeur voor zelf koken.
Karin vroeg me het debat te modereren. Samen deden we ons best om die kleine honderd man zoveel mogelijk in het gesprek te halen. In een geanimeerde chaos kon er heel veel gezegd worden. Zoveel dat we er drie kwartier extra voor namen en niet eens aan de toekomst van ons eten toekwamen. Zoveel viel er te zeggen over het heden.
Als u er was: wij geven u hier graag verder de vloer. We willen graag horen wat u daar hebt meegemaakt. Wie er niet was vragen we: wat denkt u dat er gisteravond gebeurde?
We hadden het over thema's als koken is moeilijk/niet moeilijk, industrieel is lekker/niet lekker, kant-en-klaar is gezond/ongezond enzo.
Enne ... ik speel in deze draad verder geen rol. Karin wil u horen en er verder met u over praten.
Karin schreef voorafgaand aan het debat dit artikel in NRC Next.
Fotocredits: NRC gebouw, Rokin, Amsterdam, Foodlog Media
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ria, om het hardop te zeggen: Van Dam had er beter aan gedaan om over eten te blijven schrijven en niet als ondeskundige over geschiedenis te gaan schrijven.
Maar we dwalen wel enorm af. Ik begreep van Lizet Kruyff dat ze een stukje voorbereid over pakjes en zakjes van ver voor de moderniteit. Dat is een betere draad om het over geschiedenis te hebben.
Hallo Dick,
In #63 is voor mij niet duidelijk over wat je precies van Van Dam vindt grammaticaal. Het lijkt erop dat je Van Dam wel credit geeft; maar hem verwijt dat hij "een romantische kijk op koken had als mythische basis 'hoe het vroeger was', alleen was het vroeger niet zo".
Klopt dit? En welke credit geef je hem dan (nog)?
Ik weet inmiddels dat 1 van de door mij uitgenodigde 'experts' bezig is met lezen van dit draadje. Ik weet niet wat de uiteindelijke beslissing is. Foodlog vraagt ook nogal wat. Je bent dan ook mogelijk (zie appeltjes-besluit) onderhevig aan spam-activiteiten als je bijv. een bedrijf hebt opgezet.
Ik heb een paar mensen uitgenodigd mee te praten en hun licht te laten schijnen. Hopenlijk hebben ze zin en tijd.
Ik ga nu wat anders doen en nadenken, want er zitten veel kanten aan deze discussie, en jij en ik zitten soms op iets andere golflengte.
Ver van het draadje af? Ik denk het niet, want echt koken heeft - onder meer door Van Dam - als mythische basis 'hoe het vroeger was', alleen was het vroeger niet zo. En voor de rest zwijg ik nu maar. Misschien dat een echte historicus hier wat verlichting kan brengen.
Wel kan ik de boeken van Madeleine Ferrières warm aanbevelen. Helaas schrijft ze in het Frans, maar kijk er rustig met een Nederlands oog naar.
Dick,
We hebben genoeg streekgerechten in het hele land, waardoor we we weten hoe het 'gewone volk' at ( niet mijn straatje, want in Noord-Holland was veel kaasachtigs). Maar er zitten soms aardige dingen tussen.
Natuurlijk had het gewone volk soms niet genoeg te eten. Net als elders in Europa.
Maar wat noem jij als boeren? In Nederland hadden we soms heren-boeren en die hadden landarbeiders, die slechter af waren dan fabrieksarbeiders (Ria, hoe kom jij daar bij? Dick, dat heb ik meegekregen met mijn afkomst.)
Hoe ver van dit draadje 'can you get'.
We hadden het over een 'eetcultuur' in Nederland en dat die volgens mij 'verworden' is.
Ik heb die inspanning ('het omhoog heffen van een klasse') niet verworpen, en het zelfs een goede zaak genoemd (zie # 58); ik heb alleen gesteld dat daarmee de Nederlandse eetcultuur daarmee om zeep is geholpen voor een bepaalde tijd.
Er zijn trouwens in die tijd door vnl. liberalen heel veel goede wetten doorgevoerd, die ons land echt een volgende 'era' in hebben geloodst.