In de eerste helft van dit jaar werden er al 4.500 paarden geslacht. Vorig jaar waren dat er in in het hele jaar 3.400, schrijft Arjen Schreuder in een paginagroot artikel in NRC Handelsblad gisteravond.

Wat is er aan de hand in paardenland? Volgens het NRC-artikel slaat de crisis hard toe. Hoefde tien jaar geleden een paardenmeisje haar liefste wens - een eigen paardje - maar te uiten of er stond er al eentje klaar, nu staat Marktplaats vol 'gratis af te halen' afdankertjes. De onderhoudskosten van een paard, pony of minipaard zijn aanzienlijk, en de paardenmeisjes groeien over hun adoratie heen.

In Boerderij wordt nog een reden gegeven voor de toenemende slacht. De Nederlandse paardenfokkerij heeft het de afgelopen jaren uitstekend gedaan en heeft een wereldreputatie opgebouwd. "Het is net als op de beurs. Daar stapten op een gegeven moment ook een heleboel mensen in om in dit geval met geld te speculeren. En opeens bleek het mode om een veulen te kopen, vaak voor speculatieve doeleinden. Door die toenemende vraag schoten de opfokstallen als paddenstoelen uit de grond", zegt Rinus Bakker, voorzitter van de Centrale Bond van Paardenhandelaren (Cebopa).

Er zijn veel paarden in Nederland, maar niemand weet precies hoeveel omdat dat wordt nergens bijgehouden. Er worden er nu meer dan ooit tevoren geslacht. Of dat ten gevolge van een te dure hobby of te weinig renderende speculatie is, maakt voor de paarden niet uit, zij zijn letterlijk het slachtoffer. De Dierenbescherming maakt er zich druk over.

Paard levert scharrelvlees van de bovenste plank, maar zelfs dat laten we aan ons voorbij gaan. Nederlanders eten maar heel weinig paardenvlees. Als wij het dan niet opeten, kunnen we het vast wel naar China exporteren. Dat land is verzot op alles wat beweegt en al helemaal als het ook nog eens rood vlees oplevert.

Fotocredits: TAKA@P.P.R.S, horse sashimi
Dit artikel afdrukken